Finance HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Hasiči dostanou 500 českých obličejových masek jako dar od americké firmy Bell

ČESKO – Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) převzal dnes, 25. května 2020, od americké firmy Bell Textron, Inc., dar – 500 obličejových polomasek původně vyvinutých ČVUT na 3D tiskárně. Masky dostane Hasičský záchranný sbor ČR, jemuž budou k dispozici například pro případnou druhou vlnu nákazy virem covid-19. 

„Silnou stránkou České republiky je schopnost vyrábět ochranné pomůcky s vysokou přidanou hodnotou. Do budoucna nemůžeme být závislí na dovozu strategického materiálu. Jsem rád, že jsme schopni masky i potřebné filtry ​vyrobit doma,” komentuje dar ministr vnitra Jan Hamáček.

Radost z daru vyjádřil i velvyslanec Spojených států amerických v České republice Stephen King. „Je potěšením vidět americké firmy, jako je Bell, které podporují své investice v České republice tím, že věnují důležité high-tech bezpečnostní vybavení, které pomůže českým hasičům, záchranářům i vojenskému personálu chránit se v boji s s virem covid-19. Jedná se o další příklad skvělých vztahů mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou.“

Dalších 500 masek daruje Bell Flight i Armádě ČR.

Ochranná polomaska RP95-M s částicovým kombinovaným filtrem P3 R poskytuje maximální ochranu odpovídající charakteristice FFP3. Maska se vyrábí v České republice, takže není závislá na komponentech ze zahraničí. Její výhodou je možnost opakovaného použití po dezinfekci, takže ve výsledku je ekonomičtější a ekologičtější než jednorázové respirátory.

Polomaska RP95-M vychází z modelu CIIRC RP95-3D vyvinutého v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Výzkumně-vývojové pracoviště CARDAM ji přizpůsobilo pro sériovou výrobu a masku vyrábí na základě licence od ČVUT.

Autor: Klára Dlubalová
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Hasiči dostanou 500 českých obličejových masek jako dar od americké firmy Bell

  1. Pingback: connetix

Napsat komentář