Krimi Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Záchranáři Moravskoslezského kraje zasahovali u série pádů lidí ze stromů při trhání ovoce

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Týmy zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje zasahovaly během včerejška u série vážných zranění, k nimž došlo při pádu z výšky. Postupně ke třem takovým událostem, které se odehrály na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku, vyjížděli záchranáři mezi polednem a patnáctou hodinou.

Nejprve mířily frenštátské posádky ZZS ke dvaapadesátiletému muži do obce Lubina. Nahlášen byl jeho pád ze tří až čtyř metrů při trhání stromového ovoce. Pacient byl po ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče a s podezřením na poranění páteře předán do další léčby v novojičínské nemocnici.

Před patnáctou hodinou byli záchranáři ve Frýdku-Místku voláni k pádu čtyřiašedesátiletého muže z výšky asi osmi metrů. Po události, jejíž okolnosti týmy ZZS neznají, byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Prvotní vyšetření ukazovalo na poranění mozku, hrudníku a horní končetiny. Záchranáři museli zaintubovat dýchací cesty a převést pacienta na umělou plicní ventilaci, zajistit vstup do žíly i kostní dřeně pro podávání léků. Naložili krční límec a zafixovali postiženého do podtlakové matrace. Poté jej přepravili do FN Ostrava.

Krátce po patnácté hodině zasahovaly opět frenštátské pozemní týmy, tentokrát společně s vrtulníkem, u třiaosmdesátiletého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Postižený po pádu z několika metrů, rovněž při trhání ovoce, zůstal ležet na zemi asi dvě hodiny bez pomoci. S vážnými poraněními páteře a pánve byl následně přepraven do ostravské Fakultní nemocnice.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář