HZS Krimi Policie Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Do středočeských statistik přibyly dva dvoumilionové požáry

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Ve čtvrtek 10. prosince přijalo operační středisko středočeských hasičů oznámení o dvou požárech, z nichž každý způsobil škodu za dva miliony korun. 

První z nich byl zpozorován krátce před sedmou hodinou ranní v objektu čistírny odpadních vod v Poděbradech. Volající oznámil, že oheň zasáhl místnost, ve které jsou dmychadla – zařízení, která vyrábí vzduch – a že jsou viditelné plameny z budovy. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky z Poděbrad a Nymburka spolu s dobrovolnou jednotkou Velké Zboží a také hasiče podniku Správa železnic Nymburk.

Po příjezdu k události hasiči potvrdili, že jde o požár v kompresorovně. Požár byl rychle zlikvidován vysokotlakým vodním proudem. Jelikož byl objekt silně zakouřen, bylo nutné jej odvětrat. Krátce po sedmé hodině nahlásil velitel zásahu lokalizaci a o hodinu později byl požár zcela zlikvidován.

Škoda byla vyčíslena na dva miliony korun. Příčinou požáru je technická závada ložiska. Hasiči svým včasným zásahem uchránili hodnoty ve výši dalšího milionu korun.

Druhý velký požár byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámen těsně před půl jedenáctou. Tentokrát oheň zachvátil rodinný dům v obci Břešťany nedaleko Zlonic na Kladensku.

Oznamovatel uvedl, že jde o třípodlažní stavbu, proto bylo k události vysláno pět hasičských jednotek. Profesionální hasiči vyjeli ze stanic Slaný a Kladno, jejich dobrovolní kolegové z obcí Velvary, Vraný a Zlonice.

Po příjezdu na místo hasiči potvrdili, že jde o požár v obývací místnosti v přízemí domu. K likvidaci nasadili dva vodní proudy. Jedním vedli hasební zásah uvnitř budovy a druhým zvenku skrz okno. Zároveň bylo zjištěno, že uvnitř budovy se v době ohlášení nacházela jedna nezletilá osoba, která se dostala mimo objekt oknem a následně se pokusila oheň uhasit přenosným hasicím přístrojem. Tím napomohla ke zmírnění rozvoje a k uhašení požáru, tzn. i ke snížení celkové škody, kterou oheň napáchal. Tato osoba se však nadýchala zplodin hoření, a proto byla odvezena sanitním vozem do nemocnice.

Zdravotnická záchranná služba na místě podala kyslíkovou terapii také několika domácím zvířatům, která se v době požáru nacházela uvnitř domu.

Jednotky musely místo důkladně odvětrat a rozebrat stropní konstrukci, ve které následně vyhledávaly a dohašovaly všechna skrytá ohniska. Krátce před půl dvanáctou mohl velitel zásahu nahlásit lokalizaci. Do 15. hodiny zůstala na místě jako dozor JSDH Zlonice. Poté proběhla kontrola požářiště, byla nahlášena likvidace a místo bylo předáno majitelce, které byla nařízena ještě dvanáctihodinová dohlídka.

Škoda byla vyčíslena na dva miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení konferenčního stolku od hořící svíčky. Včasným zásahem nezletilé osoby a následně hasičů byly uchráněny hodnoty za tři miliony korun.

V čase adventu myslete na to, že každý i sebemenší plamínek svíčky, který není pod kontrolou, může způsobit velký požár!

Autor: por. Ing. Tereza Fliegerová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Do středočeských statistik přibyly dva dvoumilionové požáry

Napsat komentář