Koronavirus Politika Praha Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Poslanci schválili návrh pandemického zákona. Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice tím získávají větší pravomoce

ČESKO – Poslanci dnes schválili návrh pandemického zákona, podle kterého by  Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice měly mít pravomoci k vydávání širších opatření k omezení šíření nemoci covid-19. 

Pandemický zákon se bude vztahovat pouze na koronavirovou epidemii. Díky normě tak například nebude nutné při zavádění restrikcí vyhlašovat nouzový stav.

Ministerstvo zdravotnictví či hygienické stanice tak podle pandemického zákona budou moci nad rámec oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchody, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy.

V pravomoci budou mít i moc nařídit používání ochranných prostředků či vydávat příkazy k testování zaměstnanců na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví bude moci rovněž žádat o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda bude moci rozhodnout o využití armády v souvislosti v boji proti koronaviru.

Pandemický zákon dává navíc ministerstvu zdravotnictví větší pravomoci pro vyhlašování opatření proti šíření nákazy, než mu dává zákon o ochraně veřejného zdraví.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Poslanci schválili návrh pandemického zákona. Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice tím získávají větší pravomoce

Napsat komentář