Auto-Moto Doprava HZS Krimi Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Polský kamion visel na Bruntálsku ze srázu jen díky svodidlům

BRUNTÁLSKO – Tři jednotky hasičů, včetně speciální techniky z Ostravy, se zapojily v pondělí do vyprošťování polského kamionu Mercedes, který visel v lesní zatáčce ve Vrbně pod Pradědem (okres Bruntál) nad srázem a držela jej pouze svodidla. Mezi tahač a návěs se navíc vklínil statný smrk.

Ihned po příjezdu hasičů k nehodě byl ještě během pondělního dopoledne nebezpečný kamion stabilizován pomocí navijáku z vyprošťovací Tatry 815 z bruntálské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Povolán byl vyprošťovací speciál Tatra 815-7 Omars a automobilový jeřáb Demag/Terex ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh. Mezitím hasiči pomocí automobilové plošiny AP 27 Tatra 815, která přijela z hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem, odstranili překážející smrk.

Samotné vyprošťování, do něhož se zapojily obě vyprošťovací tatry i jeřáb, trvalo necelou hodinu. Téměř stejně dlouhou dobu ale předtím zabralo hasičům vymyslet bezpečný způsob, jak havarovaný kamion v zatáčce ve svodidlech vyprostit bez dalšího poškození. K tomu se přidával mráz, namrzající déšť, kluzko a nedalo se domluvit s ukrajinským řidičem.

Po úspěšném vyproštění byl polský kamion, který vezl čtyři tuny sypkého materiálu, schopen nastartovat. Zda odjel sám, nebo mu muselo pomoci odtahové vozidlo, které mezitím přijelo z Polska, již hasiči neviděli. Odjeli na své základny – mj. zahřát se a usušit…

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář