Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Pomáháme Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Také Děčín letos vyvěsil vlajku na podporu Tibetu! Vlajka poprvé vlaje i v Senátu

DĚČÍN / ČESKO – Také letos město Děčín vyvěsilo na budovu radnice na Mírovém náměstí tibetskou vlajku.

„V Tibetu jsou po desítky let porušována základní lidská práva. Potlačování všech svobod, politického a náboženského vyznání – v podstatě jsme svědky genocidy jednoho národa, ničení jeho identity ve všech směrech. Proto dnes, stejně jako po celém světě, vyvěšujeme tibetskou vlajku na znamení solidarity, neboť je to 62 let od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci,“ říká zastupitel města Jan Šmíd (Piráti).

náměstek primátora Martin Pošta

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet se koná každý rok 10. března, a to od poloviny 90. let. Děčín se ke kampani připojil poprvé již v roce 1997. Tibetskou vlajku letos na budovu magistrátu vyvěsil náměstek primátora Martin Pošta (Volba pro Děčín).

Vlajka dnes vlaje i na pražském magistrátu. Připomene krvavé protičínské povstání. Vyvěšením tibetských vlajek dnes radnice měst a obcí, krajské úřady či jiné instituce v Česku připomenou povstání Tibetu proti čínské okupaci.

Tibetská vlajka poprvé zavlála dnes také v Senátu. Na Valdštejnském paláci, sídle českého Senátu, dnes vlaje tibetská vlajka. Informuje o tom senátor Přemysl Rabas. Tibetské vlajky se objevují ale i na dalších místech Česka v rámci akce den práv Tibetu.

Autor: redakce
a Luděk Stínil

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář