Politika Praha Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů

DIPLOMATICKÁ KRIZE: Česko vyhostí další ruské diplomaty! Ruská strana má na stažení dalších pracovníků velvyslanectví čas do konce května

ČESKO / RUSKO – Počínaje dneškem Česko „zastropuje“ počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze na stav současného počtu pracovníků české ambasády v Moskvě. Půjde o šedesát zaměstnanců ruské ambasády.

Před okamžikem to potvrdil ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek s tím, že Česko tak „zastropuje“ počet ruských pracovníků na ambasádě v Praze na počet českých pracovníků na ambasádě v Rusku. Toto rozhodnutí je platné odedneška a ruská strana tak má na stažení pracovníků velvyslanectví do konce května.

Rusko se totiž do dnešního poledne nevyjádřilo k českému požadavku, aby přijalo zpátky vyhoštěné pracovníky ambasády v Moskvě.

Česko dává Rusům čas a zároveň je ochotno jednat o úpravě počtu pracovníků na obou ambasádách. Snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě, umožňuje článek 11 Vídeňské smlouvy.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář