Armáda ČR Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Hlídají české nebe 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

ČESKO – Ochrana vzdušného prostoru nad naším územím. To je hlavní úkol vojáků 26. pluku velení, řízení a průzkumu, kteří nepřetržitě střeží české nebe.

„Zabezpečení nedotknutelnosti vzdušného prostoru České republiky je náš hlavní úkol, a ten plníme nepřetržitě. K jeho splnění je v rámci systému velení a řízení pluku vytvořena struktura radiotechnických jednotek a míst velení, na kterých příslušníci pluku vyhodnocují letový provoz a vytvářejí rozpoznaný obraz o vzdušné situaci. Systémy zpracování dat jsou schopny poskytovat komplexní přehled o letovém provozu ve vzdušném prostoru České republiky i mimo něj,“ upřesňuje velitel staroboleslavského pluku plukovník Zdeněk Gabriel.

Systémy po celé republice

Zjednodušeně řečeno, vojenští profesionálové pluku jako první disponují informacemi o dění ve vzduchu, o pohybech letounů i o tom, odkud startují a kam směřují, včetně identifikace možného nebezpečí. Celkem sedm radiotechnických rot 262. radiotechnického praporu je rozmístěno po republice tak, že dokážou nepřetržitě pokrývat celé území České republiky. Výstupy z jednotlivých radiolokátorů jsou distribuovány na 261. středisko řízení a uvědomovaní (CRC – Control and Reporting Centre), kde jsou jednotlivé cíle identifikovány a za použití dalších zdrojů, jako jsou civilní radary či vojenské pasivní sledovací systémy, je vytvořena takzvaná sdružená informace o vzdušné situaci.

Středisko řízení a uvědomování společně s radiotechnickými rotami tak hraje významnou roli nejen ve struktuře 26. pluku, ale jsou také důležitou součástí aliančního systému protivzdušné obrany NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) a Národního posilového systému protivzdušné obrany ČR. Služba u těchto jednotek není jednoduchá. Její specifikum spočívá nejen v jednotlivých specializacích souvisejících se střežením vzdušného prostoru, ale také v tom, že vojáci plní úkoly ve čtyřiadvacetihodinových směnách. Jak chod těchto jednotek ovlivnila pandemie koronaviru?

Prioritou obsazení směn

„Stejně jako ostatní příslušníci armády jsme si museli zvyknout na dodržování přísných hygienických opatření. Respirátory, dezinfekce, rozestupy a omezení vzájemných vztahů na minimum se staly nedílnou součástí denního chodu jednotky. Mimo jiné jsme s předstihem zahájili antigenní testování operačního a technického personálu,“ přibližuje velitel CRC plukovník Pavel Růžička.

Na radiotechnických rotách navíc plnili úkoly spojené s nasazením značného počtu příslušníků radiotechnického praporu do zdravotnických a sociálních zařízení po celé republice. „Od listopadu loňského roku jsme na pomoc do nemocnic a domů pečovatelských služeb vyslali několik desítek našich vojáků, většina z nich absolvovala více než dvě rotace. Provoz radarů ale i tak nebyl nijak ovlivněn ani omezen. Radiolokační technika byla neustále udržována na svých standardních parametrech k zajištění nepřetržitého průzkumu vzdušného prostoru,“ vysvětluje podplukovník Josef Ordelt, velitel radiotechnického praporu.

Autor: kapitánka Lucie Machorková
Armáda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Hlídají české nebe 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Napsat komentář