Krimi Policie Pomáháme Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Hlídka policistů na Benešovsku zachránila muži život pomocí AED. Výboj ho tak vrátil zpět do života…

BENEŠKOVSKO – O životě mnohdy rozhodují minuty – o těch zásadních v životě 75letého pana A.Š. rozhodla policejní hlídka z Obvodního oddělení Sázava – prap. Petra Nováková a pprap. Eduard Špalek, kteří byli ve správný čas na správném místě a dokázali rychle a adekvátně zareagovat.

Klidné posezení v parku se totiž pro 75letého muže před několika dny stalo spíše bojem o přežití. Přepadla ho náhlá zdravotní indispozice, zkolaboval a dostal se do stavu bezvědomí. Po přijetí oznámení na linku 158, kterou učinili zdravotníci i s žádostí o možnou spolupráci nejbližší hlídky disponující zařízením AED ve služebním voze, byla zhruba do 6 minut na místě policejní hlídka z OOP Sázava.

V době, kdy hlídka přijela do parku, se muže ležícího na zemi snažila resuscitovat jeho příbuzná. Policisté okamžitě situaci vyhodnotili a u muže v bezvědomí použili automatický externí defibrilátor (AED), který po přiložení elektrod doporučil výboj. Po jeho aplikaci muž začal přicházet k vědomí a nepravidelně dýchat. V tu dobu již byli na místě profesionální zdravotníci, kteří si muže převzali a transportovali do pražské nemocnice IKEM.

Díky rychlému příjezdu policistů ze sázavského obvodního oddělení – Petry Novákové a Eduarda Špalka – s využitím automatického externího defibrilátoru, se podařilo 75letého muže vrátit do života.

Prap. Petra Nováková, pprap. Eduard Špalek – u Policie ČR slouží bezmála 8 let, a to na Obvodním oddělení Sázava na Benešovsku. Za dobu své služby se oba dostali několikrát do situací, kdy poskytovali pomoc těm, kteří měli závažné zdravotní komplikace. Ne vždy ale byla záchrana úspěšná, jako tato. Pan A. Š. zdravotní indispozici díky včasnému výboji od policejní hlídky, která byla jako první na místě, přežil.

Projekt AED ve Středočeském kraji

Projekt založený na spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje, zdravotnickou záchrannou službou a Středočeským krajem v souvislosti se záchranou života pomocí automatického externího defibrilátoru, se datuje od roku 2010. Využíván je ze strany policistů, pokud jsou jako první na místě pomoci, v průměru 35x do roka. V letošním roce zasahovali policisté u osob, které byly ze zdravotních důvodů ohroženi na životě, celkem ve čtrnácti případech. Pět osob se podařilo, díky AED, kdy přístroj vyhodnotil aplikovat výboj, zachránit a předat do péče profesionálních zdravotníků.

Autor: mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Hlídka policistů na Benešovsku zachránila muži život pomocí AED. Výboj ho tak vrátil zpět do života…

  1. Pingback: go to my blog

Napsat komentář