HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Při požáru seníku na Příbramsku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

PŘÍBRAMSKO – Včera krátce po půl páté odpoledne přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru seníku v Kvasejovicích, které jsou součástí Sedlce-Prčice na Příbramsku. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotky z Benešova a Sedlčan spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Jesenice, Nechvalice a Sedlec-Prčice. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že plechová budova o půdorysu 80×30 metrů je plná uskladněného sena a požár ji z poloviny zcela zasáhl. K likvidaci plamenů nasadily jednotky celkem šest vodních proudů. Další drobná ohniska byla nalezena i ve druhé polovině seníku.

Pomohl také manipulátor, který rozebíral uskladněné seno, aby jej hasiči mohli řádně prolít. Rozbrušovací pilou pak otevřeli vrata i na druhé straně objektu, aby mohli materiál uvnitř seníku vyskladnit na volné prostranství, kde byla snadnější likvidace požáru. Krátce před 18. hodinou byl dokonce vyhlášen druhý stupeň poplachu. Následně byly uvnitř seníku nasazeny další vodní proudy. Vyskladňování sena bylo komplikované, protože se kvůli vysoké vrstvě zasaženého sena nedalo vjet manipulátorem až doprostřed stavby. Hasiči ochlazovali polovinu budovy, aby ji uchránili. Potřebnou hasební vodu čerpali z místní požární nádrže, která byla hned vedle seníku.

Škoda byla vyčíslena na osm milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bude pokračovat ve čtvrtek dopoledne za účasti expertní skupiny Technického ústavu požární ochrany Praha.

Autor: por. Ing. Tereza Fliegerová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář