Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Dneškem se otevřou vnitřní prostory restaurací, wellnes center nebo sauny

ČESKO – Dneškem, tedy od pondělí 31. května se po pěti měsících opět otevírají vnitřní prostory provozoven stravovacích služeb s podmínkami, které aktuálně platí na zahrádkách. U stolů se budou moci sejít maximálně čtyři hosté. Potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zároveň se s vnitřky restaurací se od pondělí obnovuje provoz například i wellnes center, umělých koupališť nebo sauny. K rozvolnění došlo v souvislosti s verdiktem Nejvyššího správního soudu, na který nyní reaguje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Ministerstvo zdravotnictví reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a zmírňuje protiepidemická opatření. Od pondělí 31. května se tak otevřou vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření se otevřou také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech.

„Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsme přistoupili k dílčímu zmírnění aktuálně platných protiepidemických opatření, která se týkají zejména restaurací a dalších zařízení stravovacích služeb. Nadále se také výrazně lepší epidemiologická situace, a je tak na místě se zase o něco více vrátit zpět do normálního života,“ řekl k aktuálnímu rozvolnění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zatímco do většiny provozů bude vstup kromě dokončeného očkování a dokladu o prodělané nemoci podmíněný antigenním nebo PCR testem z oficiálního odběrového místa, do restaurací bude možné vstoupit také na základě samotestu. V restauracích poté budou moci u jednoho stolu sedět maximálně čtyři lidé a bude nutné dodržet rozestupy 1,5 m.

Naopak v restauracích a dalších zařízeních stravovacích služeb nebude možný tanec a produkce živé hudby. „Jedná se o činnosti, které zvyšují riziko přenosu nákazy. Proto jsme se rozhodli je zatím ve vnitřních prostorách neumožnit,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Od pondělí se budou moci otevřít také vnitřní a venkovní koupaliště, sauny, solné jeskyně nebo wellness. V bazénech a koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 m2. V saunách, wellness a solných jeskyních pak bude moci být kapacita naplněna na maximálních 30 %.

„V bazénech a koupalištích bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě,“ doplnil ministr Vojtěch.

Lidé se při vstupu budou muset prokázat negativním testem z odběrového centra, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci COVID-19 v posledních 180 dnech. Navýšení počtu účastníků na 250 uvnitř i venku čekají od pondělí kongresy a další hromadné akce. Svůj provoz mohou obnovit i herny a kasina.

Od pondělí bude nově umožněna také činnost pěveckých sborů při dodržení podmínek, že ve skupině bude nejvýše 30 osob, mezi osobami budou dodržovány rozestupy minimálně 2 metry a s výjimkou samotného zpěvu budou mít všechny přítomné osoby respirátor. Samotné subjekty organizující činnost pěveckých sborů budou muset vést evidenci účastníků pro potřeby případného epidemiologického šetření orgánů ochrany veřejného zdraví.

Autor: redakce
a Jana Schillerová
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Dneškem se otevřou vnitřní prostory restaurací, wellnes center nebo sauny

Napsat komentář