Auto-Moto Cestování Doprava Ekologie Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Nákladní auta mohou navážet stavební materiál do tornádem poničených oblastí, zákazy na ně neplatí

BŘECLAVSKO / HODONÍNSKO – Prázdninový ani víkendový zákaz jízdy nákladních aut na dálnicích a silnicích I. třídy neplatí pro dovoz stavebního materiálu na Břeclavsko a Hodonínsko. Ministerstvo dopravy to uvedlo ve svém stanovisku k výjimce ze zákazu jízd při živelných pohromách. Reaguje tím na obavu, že by za porušení tohoto zákazu hrozily pokuty.

„Zákon umožňuje z víkendových zákazů jízd výjimku v případě živelných pohrom, což je případ tornáda na Moravě. Dopravní policie se stanoviskem Ministerstva dopravy souhlasí a nákladní auta dovážející potřebný materiál na obnovu poničených domů nebude pokutovat,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček

Na dálnici a na silnici I. třídy je zakázána jízda nákladním autům v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin, v sobotu v období od 1. července do 31. srpna v době od 7.00 do 13.00 hodin a v pátek v období od 1. července do 31. srpna v době od 17.00 do 21.00 hodin. Podle zákona o silničním provozu se tento zákaz nevztahuje na jízdu související s následky živelné pohromy.

Stanovisko Ministerstva dopravy k výjimce ze zákazu jízd při živelných katastrofách

Vzhledem k situaci na Břeclavsku a Hodonínsku, kde dne 24.06.2021 prošlo několika obcemi tornádo, vydává Ministerstvo dopravy, odbor agend řidičů, následující stanovisko k zákazu jízd některých, převážně nákladních vozidel po dálnicích a silnicích I. třídy během pátku, soboty a neděle a dnů pracovního klidu dle § 43 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

Ministerstvo dopravy upozorňuje na to, že dle § 43 odst. 3 písm. j) zákona o silničním provozu se výše uvedený zákaz jízdy nevztahuje na vozidla užitá při živelné pohromě. Pokud tedy jízda vozidla souvisí s odstraněním následků tornáda v poškozených obcích, může vozidlo užít dálnice i silnice I. třídy i ve dnech, kdy by pro ně jinak platil zákaz jízdy.

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář