HRADEC KRÁLOVÉ – Letní dny nám přináší celou řadu aktivit, včetně české speciality – houbaření. Zdá se, že opravdu rostou. Pokud se hodláte pokochat pohledem na plný košík krásných hříbků, které si nesete z lesa, je všechno v pořádku. Pokud si ale nejste jisti tím, jaké houby máte v košíku, raději je nechte stát na místě.
Své o tom po včerejšku ví také trojice houbařů z Královéhradecka, která se v podvečer otrávila pravděpodobně muchomůrkou tygrovanou. Dvě ženy a muž ve věku od 55 do 62 let museli být ošetřeni třemi výjezdovými skupinami z Hradce Králové a Opočna, poté, co se u nich projevily příznaky otravy krátce po konzumaci smaženice. Po poskytnutí nezbytné péče byli všichni pacienti převezeni k další léčbě do královéhradecké nemocnice.
Příznaky otravy houbami mohou nastat několik minut až hodin po konzumaci. Projevit se mohou typicky zažívacími problémy – nevolností, bolestmi břicha nebo zvracením. V některých případech, jako třeba právě u muchomůrky tygrované nebo např. lysohlávek, se objevují halucinace, poruchy koordinace nebo vědomí. Výjimečně, zejména u lidí se srdečním onemocněním, by otrava mohla skončit smrtí. Pozor ale na smrtelně nebezpečnou muchomůrku zelenou! Příznaky otravy jednou z nejnebezpečnějších hub Evropy se projevují až po mnoha hodinách, v době, kdy už jsou zasaženy vnitřní orgány, zejména játra. Nejbezpečnější je tedy prevence. Neznám, nesbírám!
Zdroj: ZZS Královéhradeckého kraje
Ilustrační foto: Muchomůrka tygrovaná (Amantia pantherina)