Auto-Moto Cestování Doprava HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME OBRAZEM: Hasiči z deseti jednotek nacvičovali zásah u požáru osobního vlaku v Březenském železničním tunelu na Chomutovsku

DROUŽKOVICE – Celkem 10 hasičských jednotek vyjelo včera k nahlášenému požáru osobního vlaku v železničním tunelu Březno u Droužkovic na trati Chomutov – Žatec.

Ve vlaku se nacházelo 15 cestujících, strojvedoucí a průvodčí. Tento námět taktického cvičení měl za úkol prověřit činnost osádky vlaku a zaměstnanců Správy železnic při vzniku mimořádné události, prověřit možnost přístupových komunikací k železničnímu tunelu a možnost využití požárně bezpečnostních zařízení v něm instalovaných.

V rámci činnosti hasičských jednotek bylo cílem ověřit jejich akceschopnost a procvičit taktické postupy v případě vzniku požáru vlaku v železničním tunelu, vyhledání a evakuaci osob v silně zakouřeném prostředí a ověřit funkčnost spojení mezi zasahujícími jednotkami.

Poznatky získané při tomto cvičení pak budou využity při odborné přípravě jednotek požární ochrany nebo k případnému doplnění dalších technických prostředků potřebných pro zvládnutí takovéto mimořádné události.

FOTOGALERIE…

Ještě před samotným cvičením ale od 9 hodin se v železniční stanici Droužkovice uskutečnila prezentace nového zabezpečení Březenského tunelu. Na ni navázalo zmíněné taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu, kterého se zúčastnilo 10 jednotek.

Cvičení bylo zaměřeno na simulovaný požár vlakové soupravy společnosti GW Train. V důsledku technické závady na ní došlo k požáru přibližně 900 m od vjezdového portálu Droužkovice. Po příjezdu na místo události byla prováděna záchrana a evakuace cestujících a likvidace požáru. Současně byly prověřeny i veškeré prvky bezpečnostních zařízení tunelu.

Cílem cvičení bylo ověřit nejen technické možnosti všech záchranných složek, ale hlavně prověřit akceschopnost jednotek IZS podle poplachového plánu tunelu, který je s délkou 1758 m nejdelší jednokolejný v České republice.

Zdroj: HZS Ústeckého kraje
a HZS Správa železnic – JPO Ústí nad Labem a Chomutov

 

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář