Kultura Pomáháme PR Rozhovor Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ROZHOVOR: Lukáš Choutka, mladý kluk který se nebál i v dnešní těžké době přiznat svojí orientaci

ČESKO – Pozvání k dnešnímu rozhovoru přijal Lukáš Choutka, 19letý kluk z Čáslavi, který nám dnes trochu otevře hodně velké téma a tím je coming out ale také LGBT komunitu v Česku a prozradí nám i něco o sobě.

Lukáši řekni nám na začátku něco o sobě

Zdravím, jmenuji se Lukáš Choutka a jsem gay. Bydlím v malé vesničce kousek od Čáslavi. Mám rád zvířata, sociální sítě, hudbu, dobré jídlo a zábavu. Od 16 let bydlím sám od rodičů, odstěhoval jsem se do Kralup nad Vltavou k mému minulému partnerovi, kde jsme žili a studovali ve škole.

V kolika letech jsi si tedy poprvé začal říkat, že tvá orientace může být jiná než od ostatních?

Ve 13 letech jsem si uvědomil, že mě přitahují kluci, myslel jsem si, že jsem bisexuál a nikomu jsem o tom neříkal. V 15 letech jsem měl přítelkyni, s kterou jsem byl čtvrt rok. Tam to nebylo v sexu úplně OKey, tak jsem si řekl že jsem nejspíš gay. Na intru, kde jsem měl svého prvního partnera se mi to potvrdilo.

Přiznání své orientace pro tebe musela být strašná úleva, jaký to vlastně pro tebe byl den, když jsi to sám sobě vnitřně přiznal?

Když jsem si to přiznal, byla to hodně veliká úleva, hodně mě to deptalo. Deptalo mě, že můj první partner, kterého jsem měl byl přiznaný a všichni to o něm věděli. Měl jsem potřebu to schovávat. Poté co mě vydeptala písnička Comming Out od Honzy Bendiga jsem to přiznal pár mým kamarádkám a potom i rodině.

Jaká byla reakce rodiny na tvůj coming out?

Máma si myslela, že mě to přejde časem, že to je pubertální výjev. Nechtěla tomu moc věřit, protože jsem měl předtím holku (holky), ale neuvědomovala si, že to byli respektive “dětské lásky”. Táta ten si ze mě asi rok dělal srandu, dusilo ho to asi rok, ale já to neřešil, byl jsem odstěhovaný a řekl jsem si, že to nějak dopadne. Po tom roce to zkousl, bere mě takového, jaký jsem a dal by za mě ruku do ohně a je rád že jsem tím kým jsem a že jsem šťastný. Babička ta to pár let nechápala, říkala mi stále, že d holkou bych to měl lepší, ale nedokázala si uvědomit, že se to nedá změnit. Teď už to také chápe a je ráda, že jsem jaký jsem.

A je někdo v rodině, kdo tě kvůli tomu odsoudil?

Nevím o nikom, kdo by mě odsoudil, všichni se se mnou baví stále normálně. Už momentálně teď díky mé orientaci berou LGBT komunitu v pohodě a říkají “je jedno jakou máš orientaci a s kým chceš být, jsi taky člověk” a za to jsem velmi rád.

A je i někdo z tvého blízkého okolí kdo se s tebou po tvém coming outu přestal bavit a je zase někdo kdo se s tebou spíš začal více bavit?

To určitě ano, hodně lidí mě šikanovalo na ZŠ, protože jsem byl jiný. Když jsem to přiznal, hodně lidí se se mnou přestalo bavit. Bral jsem to tak, že když mě nedokážou přijmout takového jaký jsem tak do mého života nepatří. Aspoň se to pročistilo a zůstali jen ti pravý přátelé.

Po comming outu se semnou začali bavit moje teď nejlepší kamarádky z Proseče. Jsem strašně moc rad, že je v životě mám, nedokážu si představit, že bych je neměl.

https://www.instagram.com/p/B7EvQZ5lu2r/?utm_source=ig_embed

Čeho jsi se nejvíc bál, když později veřejně přiznal svojí orientaci?

Bál jsem se, že se se mnou nikdo nebude bavit, že mě všichni odsoudí a zahodí jako černou ovci společnosti. Že mě zavrhne rodina. Naštěstí se to nestalo.

Co jsem zjistil tak jsi pro svůj coming out použil stránku poradny Sbarvouven.cz, jak ti takhle poradna nejvíc pomohla a s čím?

Pomohli mi s depresemi, které jsem měl, když jsem se nedokázal a bál přiznat. Bavili jsme se o tom, co se mi v ten moment dělo a dokázali mi ukázat cestu, kterou jít. Neřekli mi, co mám přesně dělat, jen nasměrovali. Za to jim velice děkuji a vážím si toho…

Co bys nám na závěr řekl a poradil lidem kteří prožívají podobnou situaci jako ty Lukáši?

Nebát se sám sebe. Přijmi se takového, jaký jsi. Život je krásný, nezáleží na tom, jestli se s tebou budou někteří lidi bavit nebo ne.

Přijdou jiný, na světě je okolo 8 miliard lidí a když tě ten malá část odsoudí, tak je tu spoustu lidí, kteří tě přijmou.

Pro jakékoliv rady a pomoc využít klidně linky bezpečí 116 111 nebo i stránku sbarvouven.cz tam ti pomohou. Můžeš se klidně optat dalšího kluka, který je gay, jak to měl. Nebo i klidně napsat mě a já ti rád poradím a nasměruji. Nic není tak velké, jak se zdá a nejsi na to sám. Je tu spousta lidí, co tu pro tebe jsou.

Autor: Lukáš Jirka a Lukáš Choutka

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ROZHOVOR: Lukáš Choutka, mladý kluk který se nebál i v dnešní těžké době přiznat svojí orientaci

Comments are closed.