Auto-Moto Doprava Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

KRIMI: Mladý řidič ve Zlíně nadýchal dvě promile alkoholu, v jízdě následně pokračoval jeho nezletilý spolujezdec

ZLÍN – V sobotu krátce před půlnocí zastavili policisté z pohotovostního a eskortního oddělení v centru Zlína na ulici Štefánikova osobní vozidlo Škoda Fabia, které řídil třiadvacetiletý řidič. Na první pohled bylo zřejmé, že není v kondici, což zanedlouho potvrdila dechová zkouška.

Na displeji přístroje svítila cifra 1,95 a po pár minutách 1,97 promile alkoholu. Řidič policistům vysvětli, že přijel z obce na Vsetínsku za kamarády do Zlína, kde vypil asi šest piv a vracel se zpět domů. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali. Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz řízení, případně peněžitý trest..

Jaké bylo jejich překvapení, když o hodinu později zpozorovali o kousek dál, na ulici Příkrá, jet stejné vozidlo ve směru do centra Zlína. Po zastavení uviděli, že posádka vozidla se nezměnila, pouze si vyměnila místa a na místě řidiče sedí mladík, který původně seděl na místě spolujezdce. Po zkontrolování dokladů nastal problém. Mladíkovi z obce u Zlína bylo teprve sedmnáct let, nemohl tak být držitelem řidičského průkazu. Dechová zkouška u něj navíc ukázala hodnotu 0,82 promile alkoholu. Mladík vysvětlil, že všichni ostatní kamarádi byli opilí a on chtěl vozidlo pouze přeparkovat.

Policisté kontaktovali matku mladíka, která si pro něj přijela. Kvůli požití alkoholu u mladistvého předali podnět k prověření pracovníkům orgánu sociálně právní ochrany dětí, kteří se na rodinu mladíka zaměří. Dopustil se hned dvou přestupků, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a  řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Ve správním řízení mu proto hrozí několikatisícová pokuta.

Autor: por. Bc. Monika Kozumplíková
ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz