Finance HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

POMÁHÁME: Hasiči z Česka posílají další materiální pomoc hasičům na Ukrajinu…

ČESKO / UKRAJINA – Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky je od počátku války na Ukrajině v kontaktu s vedením hasičů Ukrajiny. Jednání probíhají na úrovni ministerstev, vedení hasičských sborů prostřednictvím videokonferencí a na úrovní styčných důstojníků obou států přímo na hranicích – slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajinské. 

Výsledkem všech jednání bylo sestavení konkrétního seznamu vybavení pro ukrajinské hasiče. V minulých týdnech HZS ČR ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech Moravy a Slezska zorganizoval materiální sbírku a následně se ve dvou termínech na několika místech republiky vybralo mimo jiné zhruba 500 kusů zásahových oděvů, přes 700 přileb, asi 150 párů zásahové obuvi, bezmála 200 kusů dýchací techniky, přes 500 hadic, dvě elektrocentrály a osvětlovací věž. Na sbírce se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči, řada soukromých subjektů i jednotlivci z celé republiky.

Prioritní zájem hasičů z Ukrajiny byl na balistické vesty. V současné chvíli HZS ČR s vedením Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany připravuje dohodu na využití asi tisíce kusů balistických vest pořízených v ČR z prostředků sbírky organizované Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR. Jednáme i s neziskovými organizacemi, které by se mohly podílet na financování nákupu nových ochranných prostředků pro hasiče.

Další požadovanou komoditou byla výšková technika. Z celé republiky se vyspecifikovala vyřazená výšková technika – 3 automobilové žebříky AZ 30 a tři automobilové plošiny AP 27. Předpokládáme, že na konci tohoto týdne, po schválení usnesení vlády, tuto techniku předáme ukrajinským hasičům.

Autor: kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz