Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Pětasedmdesátiletý muž se zranil v údolí řeky Moravice na Opavsku, když uklouzl na skalnatém terénu a spadl z výšky asi sedmi metrů

OPAVSKO – Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly u zraněného muže v obtížném terénu řeky Moravice na Opavsku. Informaci o události přijali operátoři krátce po třinácté hodině. Na místo vyjel tým rychlé zdravotnické pomoci z výjezdové základy ve Vítkově, vzlétl vrtulník LZS Ostrava a o součinnost byli požádáni hasiči.

Pětasedmdesátiletý muž se pohyboval po turistické značce vedoucí údolím. Poblíž obce Lhotka uklouzl v částečně skalnatém a vlhkém terénu, následně spadl z výšky asi sedmi metrů. Záchranáři naložili krční límec, uložili jej do vakuové matrace, zajistili žilní vstup a zahájili aplikaci léků, stejně jako infusních roztoků, podali také kyslík. Prvotní vyšetření ukazovalo na poranění páteře a zlomeninu klíční kosti. Pacient byl však při vědomí a komunikoval.

Za pomoci hasičů byl muž transportován k vrtulníku, který přistál ve vzdálenosti asi tří set metrů od místa události. Jeho posádka následně zajistila šetrnou přepravu zraněného do traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz