Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Česko dnes opět čeká extrémně tropický den

ČESKO – Česko se po včerejších extrémních teplotách probouzí do dalšího rekordně teplého ráno, na některých místech i letošní první tropickou noc, kdy teplota v noci neklesne pod 20 °C.

Sobota 18. června byla prvním letošním dnem, kdy teploty na některých místech přesáhly 35 °C. Nejvyšší teplotu zaznamenala stanice v Ústí nad Labem, a to 35,7 °C.

Neděle bude ještě o 2 až 4 °C teplejší a mohl by být v ohrožení měsíční rekord pro červen, který má hodnotu 38,9 °C z 26. 6. 2019 a byl naměřen na stanici Doksany v Ústeckém kraji.

V tabulce jsou stanice s nejvyššími minimálními teplotami v noci na dnešek. Podle předběžných údajů mohl být překonán extrém minimální teploty pro dnešní den překonán na 29 ze 154 stanic měřících alespoň 30 let.

V neděli bude podle meteorologů  teplo a větrno. Teploty vystoupí na 33 až 38 °C, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 °C. Přes den bude hlavně ve východní polovině území foukat čerstvý jižní vítr místy v nárazech dosahovat kolem 55 km/h.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz