HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUALIZUJEME: Hasičům se v noci podařilo uchránit od ničivého požáru několik obcí nad Hřenskem! Boj s ohněm jim ale komplikuje sílící vítr

HŘENSKO – Hasičům se v Českém Švýcarsku podařilo v noci na dnešek ochránit několik obcí nad Hřenskem! Hasiči tak v noci zajistiIi požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa. Požár v současné chvíli neohrožuje zatím neevakuovanou obec Janov, ve které žije přes 300 obyvatel. Požár se naštěstí podle hasičů obešel bez vážného zranění. „Zatím jsme bez většího zranění. Jen malé oděrky a odřeniny,“ dodávají hasiči.

Hlavní hasební práce tak v současnosti probíhají na skalách přímo ve Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky. Boj s ohněm hasičům ale komplikuje sílící vítr, který rozfoukává ohniska požáru.

Stále hasičské jednotky zasahují už na na ploše 5×2 km. V nočních hodinách se hasiči zaměřili na likvidaci malých ohnisek na skalách přímo nad Hřenskem a požární obranu evakuovaných obcí. Hasičům se také daří držet oheň v dostatečné vzdálenosti od zatím neevakuované obce Janov.

Správa národního parku během dneška má rozhodnout, jestli návštěvníkům a turistům zcela zakáže vstup do celého parku, zatím jsou uzavřené vybrané turistické cesty. Ústecký kraj ale dnes chystá vyhlásit zákaz vstupu do lesů v celém kraji.

Autor: Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz