HZS Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

OHLÉDNUTÍ: Přesně před sedmi lety otřásly litvínovskou chemičkou dvě mohutné exploze a nastal velký požár

LITVÍNOV – Pátek třináctého byl nešťastným dnem pro zaměstnance litvínovské chemičky! Přesně před sedmi lety, tedy 13. srpna 2015 totiž došlo v ranních hodinách k mohutnému výbuchu a následnému rozsáhlému požáru etylenové jednotky litvínovské chemičky. Před devátou hodinou ranní se ozvaly nejprve dvě mohutné exploze a poté vypukl požár, po kterém začal hořet zásobník s propylenem v areálu chemičky Unipetrol. Naštěstí nebyl nikdo tehdy ze zaměstnanců chemičky vážně zraněn. To se ale nedá říct o zasahujících hasičích.

Někteří z nich totiž skončili v péči záchranné služby a posléze v nemocnici. Chemičku i celé okolí policisté tehdy evakuovali. Škody se vyšplhaly na více než dvanáct miliard korun.

Do bezpečí tehdy muselo kvůli požáru nuceně na tisíc lidí. Na místě postupně zasahovalo celkem 43 hasičských profesionálních, podnikových i dobrovolných jednotek, z celého kraje, tedy skoro 500 hasičů a vyhlášen byl nejvyšší, tedy zvláštní stupeň poplachu. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu až okolo třetí hodiny odpolední.

V péči lékařů po dobu několika denního zásahu skončilo několik zasahujících hasičů. Záchranná služba tehdy evidovala několik případů vyčerpanosti a dehydrování u čtyř hasičů. Další hasiči byly poté ošetřeni v nemocnici. Někteří z nich utrpěli takzvané parotrauma, tedy protržení bubínků. Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu tak dokonce několik hasičů posléze přišlo o místo.

Kvůli explozi a následnému požáru byla opakovaně uzavřena na několik dní i tramvajová doprava mezi Mostem a Litvínovem. Policisté tehdy nechali z bezpečnostních důvodů uzavřít i silnici I/27 z Litvínova do Mostu a stála také vlaková doprava.

Kriminalisté, kteří téměř deset měsíců požár v chemičce vyšetřovali, nakonec obvinili dva zaměstnance Unipetrolu. Hrozí jim až osm let vězení, a to za obecné ohrožení. „Obvinili jsme dva zaměstnance, viníme je z obecného ohrožení z nedbalosti, porušili důležitou povinnost a způsobili škodu velkého rozsahu,“ řekl tehdy novinářům Zbyněk Dvořák, náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

„Policisté provedli celkem 150 výslechů, ze kterých postupně vyplynulo zjištění, že nebyly dodrženy stanovené postupy v souladu s vnitřním havarijním plánem,“ řekl vyšetřovatel Jiří Vopravil. A právě to bylo kladeno za vinu dvěma zaměstnancům, kteří kvůli své nedbalosti nespustili parní a vodní clony, které by zabránily výbuchu a požáru po prvních hlášených problémech, kdy se kolonou šířil propylenový mrak. Operátoři etylenové jednotky potom už nebyli schopni odvrátit havárii. „Obvinění tak museli vědět, že jejich jednání může vést k takovému následku, ale spoléhali, že se tak nestane,“ uvedl tehdy Zbyněk Dvořák.

Od března 2018 pak pokračovalo výpověďmi svědků soud v případu havárie v areálu litvínovské chemičky ze srpna 2015, kdy nastal výbuch a požár na etylenové jednotce. Obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti jsou tak dva zaměstnanci Unipetrolu. Hrozí jim až 8 let vězení. Hlavní líčení pokračovalo u mosteckého soudu v červnu, a to výslechem dalšího svědka,  nyní přijdou na řadu znalecké posudky. Rozsudek by mohl padnout do konce letošního roku.

Autor: Honza Vraný
Foto: autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz