dobrovolní hasiči HZS Krimi Pardubický Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Požár baterií z fotovoltaického střešního systému garáže v Pardubicích zaměstnal hasičské jednotky


PARDUBICE – K požáru, který vypukl v garáži v Pardubicích, vyjížděli včera v 17.10 hodin místní profesionální hasiči. Jednalo se o požár baterií z fotovoltaického střešního systému. Muž se požár snažil uhasit sám před příjezdem hasičů. Fotovoltaika byla stále pod proudem, a hasiči ji tak nemohou hasit vodou.

Fotovoltaické panely při osvitu neustále vytváří stejnosměrné napětí, které nelze vypnout až po odpojovač, proto je velmi obtížné zvolit správný postup hašení, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví zasahujících hasičů.

Hašení těchto požárů je velmi obtížné a náročné. Hlavním úkolem je chránit lidi, majetek a okolí před nebezpečím ohně. Při vzniku takového požáru musí hasiči nejprve zajistit vypnutí proudu v celém objektu. Hasiči se také musí důrazně vyhýbat kontaktu se všemi vodivými částmi, aby neriskovali zásah elektrickým proudem, který jimi může při požáru procházet.

FOTOGALERIE…

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 17.19 hodin. Dále bylo nutné provést ochlazování pomocí jednoho vysokotlakého proudu vody a přenosného hasicího přístroje, a to všech okolních předmětů, které požár ohrožoval.

Hasiči následně provedli kontrolu termokamerou a na místě setrvali až do okamžiku, kdy bylo místo požáru opravdu bezpečné, aby ho mohli předat majiteli.

Požár se podařilo zcela zlikvidovat v 17.52 hodin. Na místo byl povolán vyšetřovatel HZS Pardubického kraje a expert z oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

„Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada na baterii od fotovoltaiky umístěné v garáži. Škodu jsem vyčíslil předběžně na 400 tisíc korun,“ říká k případu vyšetřovatel por. Bc. Jiří Pacák z územního odboru Pardubice. Uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun.

Zdroj: HZS Pardubického kraje
(vh)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Požár baterií z fotovoltaického střešního systému garáže v Pardubicích zaměstnal hasičské jednotky

Comments are closed.