dobrovolní hasiči HZS Krimi Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Včerejší požár v Národním parku České Švýcarsko hasičské jednotky zdárně zlikvidovaly! Hořelo nedaleko Pravčické brány na Děčínsku


ČESKÉ ŠVÝCARSKO – Včerejší požár v Národním parku České Švýcarsko hasičské jednotky zdárně zlikvidovaly! Hořelo nedaleko Pravčické brány na Děčínsku. Hasiči dnes v 8.13 hodin hlásí z Národního parku České Švýcarsko likvidaci požáru!

Byla hlášena zasažená plocha 12x100m. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek a povolán byl i vrtulník.

Přes noc se žádné hoření již naštěstí neobjevilo. Byl klid. Po opakovaném měření termokamerou nebylo ani ráno nic naměřeno. O dalším postupu se bude rozhodovat.

Požár byl lokalizován včera v 17:07 hodin. Požářiště bylo proměřeno termokamerou. Nebyla naměřena vyšší teplota. Na místě zůstaly dvě jednotky, které celou noc místo monitorovaly.

V souvislosti s možnou příčinou požáru policisté během včerejška zadrželi jednu osobu. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu Obecného ohrožení.

Na místě zasahovalo několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů. Požár se podařilo lokalizovat. Následně probíhalo prolévaní zasaženého území vodou. Lokalita byla pod dohledem hasičů i během nadcházející noci.

Pokud bude ráno vše v pořádku, bude dohled ukončeno a následně bude turistická cesta k Pravčické bráně znovu otevřena. Příčinou požáru byla lidská neopatrnost. Včera se na území národního parku pohybovalo větší množství návštěvníků v souvislosti se svátky v sousedním Sasku. Proto správa NP posílila během včerejška hlídkovou činnost v terénu, a to i ve spolupráci s Policií ČR. „Díky tomu se zřejmě podařilo dopadnout i viníka, který se údajně k činu na místě přiznal. Mělo by jít o podnapilého mladého Němce, který manipuloval se zábavní pyrotechnikou.

Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz