Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

POČASÍ: Krušné hory hlásí první sněhové přeháňky letošní sezóny! Chumelí například na Klínovci


KRUŠNÉ HORY – Především obyvatelé Krušných hor zaznamenali dnes první sněžení letošní sezóny. Studená fronta přechází přes severozápad Čech směrem k jihovýchodu. Například na Klínovci chumelí.

Na Klínovci napadlo v intenzivní přeháňce dokonce i několik centimetrů sněhu. Výjimečně se také vyskytují i elektrické výboje.

V neděli bude skoro jasno až polojasno, během dne od SZ přechodně proměnlivá velká oblačnost, na většině území přeháňky, nad 800 m smíšené nebo sněhové. Ojediněle přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na jižní Moravě až 14 °C.

V období od pondělí 16. října do středy 18. října se podle meteorologů očekává, že v nočních a ranních hodinách budou teploty v místech s uklidněním větru a malou oblačností klesat pod bod mrazu, a to zejména v přízemní vrstvě. Mráz může poškodit teplomilnější druhy zelenin. Meteorologové proto doporučují zeleninu zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů.

Po prvním sněžení, které bylo pozorováno už před týdnem na Sněžce je dnešek prvním dnem, kdy na našich horách začíná, alespoň přechodně, ležet sníh, a to nejen v nejvyšších hřebenových polohách. Samozřejmě tento sníh ještě roztaje, ale po velmi teplém počasí z posledních týdnů je to poměrně výrazná změna.

❄❄❄Sněhové, případně krupkové, přeháňky či slabé bouřky se vyskytly po poledni nejdříve v Krušných horách a jednotlivá srážková pásma postupují dále k východu až jihovýchodu. Sněhové, smíšené a krupkové přeháňky se tak postupně mohou vyskytnout i na ostatních horách a při velmi silné přeháňce přechodně i trochu níže.

Autor: redakce
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz