Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchrana mladého muže otráveného oxidem uhelnatým na Novojičínsku


FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM – Zdravotnická záchranná služba byla volána k zásahu do Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. V půl jedenácté přijali krajští operátoři prvotní informaci o muži s poruchou vědomí v areálu firmy. Na místo události byly vyslány dva pozemní týmy ZZS Moravskoslezského.

Třiadvacetiletý muž byl nalezen svými kolegy uvnitř malé budky v bezvědomí. Po vynesení a přemístění do sanitního vozidla záchranáři připojili čidlo, detekující v organismu hladinu oxidu uhelnatého, které naměřilo vysokou hodnotu tohoto plynu. Příčina vážné intoxikace nebyla v době zásahu zcela jasná, jejím zdrojem však mohly být zplodiny z motorové pily, se kterou postižený v nevelkém uzavřeném prostoru patrně manipuloval. Zasahující lékař zajistil dýchací cesty postiženého a převedení na přístrojem řízenou ventilaci. Týmy podaly léky a provedly další úkony v rámci přednemocniční neodkladné péče.

Z důvodu odstávky hyperbarické komory v ostravské Městské nemocnici a plné kapacitě spádového zdravotnického zařízení, byl pacient transportován do nemocnice ve Frýdku-Místku. Odtud byl následně vrtulníkem přepraven na hyperbarické pracoviště do Liberce. Jeho stav zůstával nadále velmi vážný.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz