Krimi Městská policie Policie Pomáháme Praha senioři Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Muži bez domova v Praze šlo o život! Pomohla hlídka městských strážníků


PRAHA – Začátkem prosince se v pražské metropoli opět spustí zimní opatření, která mají pomoci lidem bez domova přežít v pořádku zimu. Zimní opatření realizuje Centrum sociálních služeb Praha s dalšími neziskovými organizacemi. Pravidelně se do nich zapojují také strážníci, kteří kontrolují místa, kde se lidé bez domova schází.

To, že je prevence ze strany hlídek městské policie důležitá, dokazuje příběh ze sobotního rána. Strážníci z Útvaru psovodů, kteří kontrolovali opuštěnou oblast na Praze 7, si za zdí polorozpadlého domu na molitanové matraci všimli muže přikrytého bundou. Když ho oslovili s dotazem, zda je v pořádku, sdělil jim, že je mu strašná zima a není schopen se sám postavit na nohy, jak je má prochladlé. Hlídka proto okamžitě přivolala záchrannou službu. V místě, kde se moc lidí nepohybuje, by 58letý muž neměl moc velkou šanci na přežití. Test na alkohol byl negativní. Záchranáři si pak promrzlého muže převzali do své péče.

Pomoci lidem bez domova může každý. Jen oslovení nebo probuzení může zachránit lidský život. Pokud v mrazivém počasí uvidíte ležet, spát nebo jen netečně sedět člověka na ulici, a nemusí být nutně bez domova, je dobré ho oslovit, zda je v pořádku a vnímá. Pokud není v dobrém zdravotním stavu, kontaktujte okamžitě záchrannou službu na lince 155 nebo se obraťte na tísňovou linku městské policie 156, a to i v případě jakéhokoli jiného podezření.

Zdroj: Městská policie hlavního města Prahy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz