dobrovolní hasiči drážní hasiči HZS Krimi Policie Pomáháme požár Požár bytu Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Požár rodinného domu ve Vestci napáchal škodu za tři miliony korun


VESTEC – Ve čtvrtek 28. prosince krátce před půl druhou v noci přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru rodinného domu ve Vestci v okrese Praha-západ. 

Jelikož volající uvedl, že jde o požár sauny, která je součástí rodinného domu, vyslal operační důstojník na místo profesionální hasiče z hasičských stanic Jílové a Říčany spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Dolní Jirčany a Vestec. Po příjezdu k události velitel zásahu provedeným průzkumem potvrdil, že požár zasáhl saunu, ale kouř vychází i z druhého nadzemního podlaží a požádal o vyslání dalších jednotek. Vzhledem k tomu, že obec Vestec se nachází téměř na rozhraní krajů Středočeského a Hlavního města Prahy, byli k výpomoci požádáni pražští hasiči ze stanic Chodov a Modřany.

FOTOGALERIE…

Protože byl objekt silně zakouřen, musel celý zásah probíhat v dýchací technice. Jednotky požár zlikvidovaly pomocí několika vodních proudů vnitřkem budovy. Celý objekt bylo zapotřebí odvětrat přetlakovou ventilací. Čtyři minuty po druhé hodině ranní byl požár pod kontrolou a dále se nešířil a velitel zásahu mohl nahlásit lokalizaci. Dále probíhalo vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Pro obyvatele domu zajistil starosta obce náhradní ubytování.

Vybavení domu, které se nacházelo kolem sauny, bylo nutné vynést z domu, důkladně prolít vodou pomocí vodního proudu a následně zkontrolovat termokamerou. V půl čtvrté ráno byla nahlášena úplná likvidace požáru a jednotky se mohly vrátit na své základny.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších sedmi milionů. Proč začalo hořet, bude zjišťovat hasičský vyšetřovatel spolu s experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze.

Autor: kpt. Ing. Jan Sýkora, DiS.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz