Auto-Moto Celní správa Česká obchodní inspekce Doprava Krimi Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

CELNÍ SPRÁVA: Místo pečiva převážel dvě tuny závadných živočišných produktů


PRAHA – Hlídka pražských celníků odhalila přepravu živočišných produktů neznámého původu v nevyhovujících podmínkách. Nacházely se ve vozidle, které mělo sloužit pro převoz pečiva.

Při noční směně 7. února si celníci ke kontrole vytipovali vozidlo značky Mercedes Benz české imatrikulace vyjíždějící z pražské velkotržnice SAPA, které dle svého označení mělo převážet pekařské výrobky. Po zastavení vozidla však celníci uvnitř objevili značné množství živočišných produktů, k nimž řidič nebyl schopen doložit doklady prokazující původ a kvalitu. Celníkům tvrdil, že veze zeleninu a ovoce do Berlína.

Vzhledem k důvodnému podezření, že jsou produkty převáženy v nevhodných podmínkách, následovalo vozidlo celníky na služebnu. Tam byly potraviny drženy až do příjezdu inspektorů Státní veterinární správy. Inspektoři určili, že se jedná o kohouty s hlavou a běháky, pečená kuřata, závitky s masem a rýží, různé druhy masných výrobků balených v banánovém listu, drůbeží vnitřnosti, marinovaná kuřecí prsa, ale také taštičky plněné sýrem a křepelčí vejce. Celková hmotnost kontrolovaného zboží byla dvě tuny. Nejenže nebyl prokázán původ zboží, přepravce neměl ani potřebnou registraci pro přepravu živočišných produktů.

FOTOGALERIE…

Veterinární inspektoři živočišné produkty znehodnotili modrou barvou a nařídili přepravci jejich neškodnou likvidaci. Podle vyjádření Státní veterinární správy mu může být ve správním řízení udělena pokuta až do výše 10 milionů korun.

Vzájemná spolupráce Celní správy ČR a Státní veterinární správy vzhledem k ochraně spotřebitelů před nebezpečným veterinárním zbožím funguje velmi dobře a efektivně.

Autor: por. Ing. Nikola Soukalová
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz