Krimi Kultura Policie politici Politika Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Nepovolený údajný petiční stánek od Úřadu vlády ČR zmizí


PRAHA – Nepovolený údajný petiční stánek před Úřadem vlády ČR bude odstraněn. V souladu se zákonem se o to postará Městská část Praha 1 ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy, policií a dalšími kompetentními orgány. Městská část Praha 1 vyzvala Ondřeje Thora, který od loňského května obývá nepovolený „kemp“ v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády ČR, aby jej odstranil!

Sám Thor se médiím svěřil, že se z místa rozhodně nikam vystěhovat nechystá! „Petiční právo je ústavní, tím pádem nemají důvod k odstranění petičního stánku. Zároveň jsem zde oznámil shromáždění až pro milion lidí, a to již od 30. října 2023 do 30. října 2024,“ dodal Ondřej Thor s tím, že se proti rozhodnutí odvolá a údajně právně bránit. „Jde o byrokratickou chybu ze strany Městské části Prahy 1 a magistrátu města. Oni totiž nemají kompetence vyjadřovat se k ústavnímu právu, na základě kterého tu mám petiční stánek a nemají kompetence mě vůbec k čemukoliv vyzývat!“ dodal Thor.

„Jsme přesvědčeni, že ostudný slum u Úřadu vlády ČR musí zmizet. Dalece přesahuje to, co si představujeme pod pojmem petiční místo. Jednotlivé kroky vedoucí k jeho odstranění jsme pečlivě zvážili. Nechceme, aby bylo naše rozhodnutí následně zrušeno například kvůli byrokratické chybě. Je možné, že definitivní rozhodnutí učiní až soud. Tím však také vznikne judikát, který předpokládám, zajistí, aby se podobně absurdní situace v budoucnu již neopakovaly,“ uvedla starostka první městské části Terezie Radoměřská s tím, že shluk několika stanů dlouhodobě zneužívá petičního i shromažďovacího práva, komplikuje dopravu, hyzdí a obtěžuje své okolí, narušuje chod Úřadu vlády a ohrožuje veřejnou bezpečnost.

S jejím názorem naprosto souhlasí i primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, který také dlouhodobě hledá řešení tohoto ostudného stavu tak, aby bylo v souladu se zákonem. „Nikdo nikomu nechce a nebude odpírat žádné svobody zaručené Ústavou. Tento happening už ale překročil všechny meze a jsem společně s Prahou 1 připravený ho legálně ukončit,“ řekl primátor.

Původně jednoduchý petiční stánek, který se postupem času rozrostl, je v těsném sousedství několika chráněných objektů nejvyššího státního významu (kromě Úřadu vlády ČR jde o Kramářovu vilu, Strakovu akademii a vládní kryt), které jsou ve zvláštním režimu ostrahy 24/7. Ministerstvo vnitra ve stanovisku, které si od něj vyžádala městská část, konstatovalo, že dle petičního zákona pro umístění petičního stánku není třeba povolení státního orgánu. To výrazně limituje možnosti řešení, které mohla Praha 1 i další orgány aplikovat. Městská část musí samozřejmě postupovat pouze v intencích zákona. Na místě byla řešena jednotlivá podezření z páchání přestupků, například proti slušnému chování, čistotě či dopravním pravidlům.

Ondřej Thor

„Respektujeme právo každého občana na svobodu projevu a shromažďování, ale musíme také chránit veřejný zájem a dodržování zákonů,“ zdůraznila starostka. „Přítomnost slumu na tomto místě je dlouhodobě problematická z hlediska bezpečnosti, provozu i hygieny. Obyvatelé slumu jsou navíc známí dezinformátoři, kteří kromě nenávisti šíří dezinformace například o covidu-19 či údajně smrtících 5G sítích. Pro mě už šlo o otázku osobní cti, abychom slum vyklidili.“

Městská část Praha 1 apeluje na veřejnost, aby při vyjadřování svých názorů a požadavků dodržovala zákonné rámce a respektovala práva ostatních občanů. K tomuto apelu se připojuje i Magistrát hlavního města Prahy. „Doufám, že pokud někdo volá po dodržování pravidel a slušnosti, bude je respektovat v první řadě sám. A mluvím o obyvatelích samozvaného bivaku u Strakovy akademie, který je ostudou celé Prahy,“ dodal primátor Bohuslav Svoboda.

Zdroj: Praha.eu
a redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz