Cestování dobrovolní hasiči Dobrovolnictví Doprava Horská služba ČR HZS Královehradecký Krimi LZS Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS stroj Technika Turistika YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Úspěšné večerní pátrání po dvou ztracených cizinkách se psem v Adršpašsko-teplických skalách…


TEPLICE NAD METUJÍ – Tohle byla velmi rychlá akce při záchraně ztracených osob ve skalách. Co všechno uspíšilo? Ohlášení polohy pomocí tzv. bodu záchrany (rescue point).

V sobotu večer přijali hasiči a záchranáři hlášení o dvou ztracených cizinkách se psem v Adršpašsko-teplických skalách, měly být v pořádku bez zranění. Z krajského operačního a informačního střediska šla jednotkám informace, že se osoby nachází na bodu záchrany NA 163. V tu chvíli už jeli profesionální hasiči ze stanic Velké Poříčí a Broumov najisto. Přímo k danému bodu záchrany dojela terénní čtyřkolka, která obě ženy přiblížila k zásahovému vozidlu. S jeho pomocí pak hasiči transportovali zachráněné na parkoviště u skal.

FOTOGALERIE…

Tzv. body záchrany pokrývají hustě celou skalní oblast CHKO Broumovsko. Konkrétní umístění bodů v terénu vytipovali sami hasiči se Skalní záchrannou službou.

Díky bodům např. víme:

✅ vaši přesnou polohu,

✅ jaká technika se do místa dostane,

✅ že je v místě vždy signál.

☝️Všímejte si na svých cestách skalami žlutých tabulek s unikátními kódy (viz ilustrační foto). Body jsou vyznačeny i v mapových podkladech Mapy.cz. Nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit.

Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz