Moravskoslezský Z domova Zprávy podle krajů

Obyvatele Ostravska vyděsilo ranní silné zemětřesení

Moravskoslezský kraj – Epicentrum zemětřesení mělo být na Hlučínsku, a to konkrétně u obce Bolatice zhruba deset kilometrů pod zemí. K samotnému zemětřesení došlo v hloubce přibližně pěti kilometrů. Silné otřesy probudily kolem čtvrté hodiny ranní tisíce obyvatel kraje.

Epicentrum se podle seismologů nacházelo asi dva kilometry západně od Vítkova. Pohyb země zachytila i stanice České regionální seismické sítě v Ostravě – Krásném Poli. Podle prvních informací Středomořského evropského seismologického centra (European-Mediterranean Seismological Centre – EMSC) měly otřesy magnitudu 3,6 a došlo k nim v hloubce přibližně pěti kilometrů.

Škody na majetku ani zranění hlášena naštěstí nejsou. Otřesy podle očitých svědků trvaly několik vteřin. Některým domům popraskaly omítky a slyšet bylo silné praskání a bouchání.

Ostravští hasiči ze stanice Poruba monitorovali oznámení o otřesech na území  Ostravy. Podle geofyzikálního ústavu AV ČR se jednalo o seismickou aktivitu o síle 4 ML s epicentrem přibližně 10 km pod zemí v oblasti Bolatic na Opavsku. Zasahovat však hasiči nikde nemuseli.

Autor: Honza Vraný

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz