Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Rybáři na Mostecku se pustili do vybagrování náhonu do Havraně

MOSTECKO – Letošní rok je z pohledu nedostatku vody opravdu extrémní, některé menší toky jsou prakticky suché a i Srpnina na tom není s množstvím vody extra dobře, ale pořád tam nějaká voda teče.

Bohužel nedostatek vody spolu se silně zaneseným náhonem do Havraňských rybníků způsoboval, že voda už netekla téměř žádná a díky silnému organickému zatížení se díky teplému počasí rapidně zhoršovala kvalita vody v nádržích. V průběhu května byla teplota vody a výskyt sinic jako kdyby už byl srpen. Z důvodu zlepšení situace s vodou na soustavě rybníků v Havrani bylo přikročeno v předstihu k realizaci vyčištění náhonu o délce téměř půl kilometru.

Původně byl v plánu během zimních měsíců kvůli lepši prostupnosti pro bagr, ale extrémní sucho umožnilo realizovat práce i teď. Snad už i počasí se konečně umoudří a spadne nám z nebe nějaká voda, protože ne všude lze realizovat podobné zásahy ke zlepšení situace.

Například Obecní rybník v Zaječicích, nebo rybníky v Lužici jsou úplně bez přítoku, jenže tam není v toku už voda žádná. Dále výrazně poklesla hladina v Mariánských Radčicích.

Autor: Jiří Jakeš
foto autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář