Auto-Moto Doprava Jihomoravský Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Moto Grand Prix České republiky v Brně očima jihomoravských policistů

BRNO – Náročnou službu při zajištění bezpečnostního opatření Moto GP mají za sebou policisté z Krajského ředitelství Jihomoravského kraje. 

Neděle 5. srpna

První stovky diváků už zaujaly svá místa na okruhu a těší se na závody na místech jsou i policisté. V permanenci je už i nová technika, která zajišťuje datový tok do řídícího štábu včetně policejních informačních systémů.

Sobota 4. srpna 2018

17:00 Opatření zrušeno. Provoz se vraci do normálu.

16:00 V rámci usnadnění dopravní situace na Kývalce je momentálně veškerá doprava na D1 od Prahy směrována do protisměrného jízdního pásu. Poslední volný sjezd – Ostrovačice. Sledujte aktuální dopravní značení.

15:30 Rozjezd zahájen, v okolí okruhu parkovalo dnes 7 140 osobních aut, 1 520 motocyklů, 37 autobusů a 210 karavanů.

15:00 Dosavadní průběh opatření hodnotí policisté jako klidný, sobotní nájezd byl plynulý, nyní jsou nachystána opatření na rozjezd. Video z dopoledních hodin stáhnete zde

Dne brzy ráno proběhla pyrotechnická prohlídka. Pří ní pyrotechnik musel pomocí rentgenu zkontrolovat dva zapomenuté batohy a jeden kufr. Policisté jsou nachystáni na příjezd fanoušků.

Páteční den proběhl bez komplikací. Bohužel u obce Lesní Hluboké došlo k tragické dopravní nehodě. Řidič osobního auta podle provotních informací nestihl dokončit předjížděcí manévr. Třiapadesátiletý cizinec jedoucí na motorce zraněním po střetu s protijedoucím autem v nemocnici podlehl. Policisté rovněž přistihli jednoho cizince, který řídil pod vlivem alkoholu (1,16 promile).

Pátek 3. srpna 2018

16:30 Policisté v pátek nemuseli řešit zásadní problémy, několik drobných nehod a v jednom případě porouchané auto zkomplikovalo provoz na dálnici D1. Jeden cizinec se dopustil přestupku proti majetku (krádež ve stánku). Odešel bez zboží a navíc musel zaplatit pokutu. Policsté rovněž našli jedno ztracené dítě, které uklidnili a pohlídali do příchodu rodičů. U okruhu parkovalo 3 143 osobních aut, 724 motorek, 10 autobusů a 39 karavanů. Do Brna už dorazili i zahraniční kolegové, kteří se připraví na sobotní a nedělní náročné směny (foto). Momentálně probíhá rozjezd.

14:00 Úvodními tréninkovými jízdami odstartoval na Masarykově okruhu v Brně letošní závod mistrovství světa silničních motocyklů. Policisté v ranních hodinách provedli pyrotechnickou prohlídku areálu. Na příjezdových trasách usměrňují nájezd fanoušků na okruh. V rámci bezpečnostního opatření v nočních hodinách dohlíželi na veřejný pořádek v kempech poblíž okruhu i ve městě.

Postupný nájezd fanoušků na okruh i do ubytovacích zařízení a kempů probíhá bez dopravních problémů. Policisté nemuseli zatím v dopravě řešit žádné závažné problémy.

Středa 1.8. 

Odpoledne proběhla tisková konference, na které ředitel plk. Leoš Tržil zdůraznil mimo jiné dopravní omezení na dálnici a z něj vyplývající doporučení pro fanoušky, kteří tudy pojedou na okruh. Prezentace z tiskové konference zde.

Bezpečnost v areálu a na tribunách

Vzhledem ke stále platnému vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem bude obdobně jako v loňském roce nasazeno více kriminalistů a policistů v civilu, posílen bude monitoring areálu. Se speciálně vycvičenými psy budeme provádět pyrotechnické prohlídky tribun. Nově budou na vybraných místech instalována betonová svodidla určená k ochraně osob. Návštěvníci musí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů, kde budou v případě potřeby asistovat i policisté.  V případě nálezu podezřelého předmětu nebo zaznamenání podezřelého chování ihned kontaktujte policisty.  Všichni návštěvníci jsou povinni dodržovat platný návštěvní řád.

Zabezpečení majetku

Stovky policistů budou chránit majetek návštěvníků nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě a jeho okolí. Vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali důležité věci ve vozidlech či stanech a doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou. Do terénu vyrazí také policisté na čtyřkolkách i koních, které doplní v minulosti osvědčené cyklohlídky. Návštěvníkům bude k dispozici i detašované pracoviště obvodního oddělení a v pohotovosti připravení překladatelé. Problémy návštěvníků z ciziny pomohou řešit i zahraniční kolegové (Rakousko, Slovinsko a nově také Slovensko).

Doprava

Bezpečnost a plynulost

Zejména ve špičkových dobách (pátek odpoledne, sobota ráno, neděle ráno a odpoledne) očekáváme velmi silný provoz. Řidičům doporučujeme, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody vyrazili s dostatečným předstihem.  Policisté budou na všech kritických místech urychlovat provoz, kapacita komunikací je ale omezená. Řiďte ohleduplně a respektujte pokyny policistů a pořadatelů, stejně jako aktuální dopravní značení. Všichni jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu.  Řidiči musí dbát i na zákaz požívání alkoholu a drog při řízení, který budeme kontrolovat.

Vlastní doprava

Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou vyznačeny dopravním značením. Pro příjezd do areálu brněnského Masarykova okruhu doporučujeme využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka  a exit 178 – Ostrovačice. Pozor, na Kývalce je dopravní omezení, chcete-li zde odbočit k okruhu:

a)      při cestě od Prahy se neřaďte před omezením do protisměrného pásu.

b)      při cestě od Brna na Prahu se včas zařaďte do pravého jízdního pruhu.

Parkování

S předstihem si na stránkách okruhu (odkaz) vyberte vhodné parkování určené pro váš dopravní prostředek a adekvátní ke druhu vstupenky. Ušetříte si tak čas a stres a ulevíte provozu v exponovaných místech. V případě extrémně nepříznivého počasí bude platit tzv. „Mokrá varianta“ parkování, sledujte aktuální dopravní zpravodajství, web a sociální sítě.

Veřejná doprava

Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučujeme využít autobusy městské hromadné dopravy. Doprava je zdarma a odpadá problém s parkováním.

Zdroj: Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář