Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Miminka v nemocnicích Krajské zdravotní ohlídají nové monitory dechu od Nadace Křižovatka

ÚSTECKÝ KRAJ – Padesát šest nových monitorů dechu v celkové hodnotě 112 000 Kč od ředitelky Nadace Křižovatky Mgr. Štěpánky Pokorníkové získala Krajská zdravotní, a. s., pro svá dětská zdravotnická pracoviště v děčínské, ústecké a chomutovské nemocnici. Slavnostní předání techniky proběhlo ve středu 8. srpna 2018.

Pěti novými monitory dechu z celkového daru nově disponuje dětské a dorostové oddělení Nemocnici Děčín, o. z. Třicet sedm monitorů dechu bylo rozděleno mezi neonatologickou kliniku, dětskou chirurgii a dětskou kliniku Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Zbylých čtrnáct monitorů dechu získalo dětské a dorostové oddělení Nemocnice Chomutov, o. z.

„Monitory dechu se staly nezbytným vybavením dětských lůžkových stanic v našich nemocnicích. Využíváme je k monitorování dechu zejména u novorozenců. Podložky se vkládají  pod matraci v lůžku dítěte a čidla reagují na pohyb hrudního koše miminka. Monitory využívají nejen zdravotníci, ale stále častěji i maminky, které si je mohou po propuštění z nemocnice zapůjčit domů. Vzhledem k nutné obnově přístrojů jsme rádi, že jsme díky sponzorům získali monitory dechu nové,“ uvedl MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s.

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. „Hlavní činností naší nadace je zprostředkování monitorů dechu pro miminka mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy, instituce či společnosti a díky jejich finanční podpoře zajišťujeme postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích v téměř v celé České republice,“ řekla Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Zdroj: Krajská zdravotní

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář