Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZE ZAHRANIČÍ: Hasiči z Košic mají za sebou náročný zásah na slovenském, nechvalně proslulém sídlišti Lunik IX. Zatímco hasili požár tamní obyvatelé na ně útočili

SLOVENSKO – Mimořádně náročný a nebezpečný zásah mají za sebou hasiči z Košic na nechvalně proslulém sídlišti Lunik IX., kde hořel byt v 6. poschodí panelového domu. Na zasahující hasiče při hašení totiž opakovaně útočili místní obyvatelé. Nutno podotknout, že tamní paneláky obývají především nepřizpůsobivé romské rodiny.

Vedle hasičů na místo vyjeli i záchranáři a policisté. Plameny šlehaly z oken bytu a balkónu. Práci hasičům ale zcela zkomplikovali místní obyvatelé, kteří se seběhli k hasičským autům a hasiče začal dav lidí obtěžovat a dokonce i napadat. To byl důvod, proč na místo vyjeli i policisté z obvodního oddělení a pohotovostní motorizované jednotky. Dav přihlížejících překážel hasičům a hasiči navíc museli dohlížet i na svou techniku a zařízení aut.

Jeden z mužů údajně pod vlivem alkoholu nebo drog opakovaně útočil na zasahující hasiče a snažil se dostat do hořícího bytu. Dvaatřicetiletý muž následně policistům, kteří ho zpacifikovali, nadýchal 2,63 promile alkoholu v dechu. Agresivní útočník tak skončil na policejní stanici pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku.

V hořícím bytě podle majitelky žije šest dospělých a patnáct dětí!  Jedna z obyvatele při požáru dostala záchvat a skončila v nemocnici. Při požáru se dva lidé nadýchali zplodin museli být ošetřeni.

Okolnosti požáru bytu v panelovém domě na košickém sídlišti vyšetřují policisté i hasiči.

Podobně jako hasiči na Slovensku se s obdobným problémem potýkají i hasiči například na Mostecku na sídlišti Chanov. Také tam, když hasiči zasahují, vyjíždějí automaticky i policejní hlídky, které asistují především u bezpečnosti zasahujících hasičů nebo záchranářů a hlídají hasičské vozy. V mnoha případech totiž i v mosteckém Chanově především děti lezly na hasičská vozidla nebo se lidé snažili „sebrat“ hasičům cokoliv ze služebních vozidel!

V minulosti na stejném sídlišti došlo i k útoku a napadání záchranářů, kteří přijeli pomoci tamním obyvatelům.

FOTOGALERIE ZE ZÁSAHU KOŠICKÝCH HASIČŮ U POŽÁRU…

Autor: Honza Vraný
Zdroj: Korzar Košice/ Kristian Sabo
Foto: Hasiči Košice

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZE ZAHRANIČÍ: Hasiči z Košic mají za sebou náročný zásah na slovenském, nechvalně proslulém sídlišti Lunik IX. Zatímco hasili požár tamní obyvatelé na ně útočili

Napsat komentář