Krimi Praha Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Pražští policisté, hasiči i záchranáři se zúčastnili megacvičení DÉMON 2018

PRAHA – Útvar rychlého nasazení zrealizoval dnes v pražském Kongresovém centru jedno z největších cvičení v počtu rukojmí. Nácvik se odehrál v dnešních dopoledních hodinách při běžném muzikálovém představení za přítomnosti dvou tisíc diváků – komparzistů.

Všichni komparzisté ale byli předem připraveni na situaci, že do hlediště vtrhne okolo čtyřiceti ozbrojených pachatelů (tento počet byl nakonec navýšen na sedmdesát), proti kterým policisté zakročí. Po zpacifikování pachatelů byli rukojmí vyvedeni před budovu a předáni do rukou zdravotníků.

Policie při hraném zásahu tak vyzkoušela mimo jiné přelet jednotek čtyřmi vrtulníky Letecké služby, převoz jednotek čtyřmi zásahovými vozidly s plošinou, techniku na poskytnutí přenosu obrazu a mobilní velitelsko-štábní pracoviště.

Do této akce bylo nasazeno přes 400 policistů a to z Útvaru rychlého nasazení, krajských zásahových jednotek, pražské speciální pořádkové jednotky a Letecké služby. Dále jsme spolupracovali s pražským dopravním inspektorátem, pražskou zdravotnickou záchrannou službou, pražskými hasiči, pražskou městskou policií a Dopravním podnikem hl. m. prahy.

Útvar rychlého  nasazení pravidelně provádí cvičení obdobného charakteru zejména kvůli současné bezpečnostní situaci v Evropě a dále kvůli sladění optimalizace postupů složek Integrovaného záchranného systému.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat Magistrátu hl. m. Prahy a Kongresovému centru, jejichž prostor jsme mohli využít a všem ostatním, kteří se na tomto cvičení spolupodíleli.

Tisková zpráva HZS… 

Cvičení DÉMON 2018 se odehrálo v dopoledních hodinách 11. září 2018 při běžném muzikálovém představení za přítomnosti dvou tisíc diváků – komparzistů.

Všichni komparzisté ale byli předem připraveni na situaci, že do hlediště vtrhne okolo čtyřiceti ozbrojených pachatelů, proti kterým policisté zakročí. Po zpacifikování pachatelů byli rukojmí vyvedeni před budovu a předáni do rukou zdravotníků. Pražští hasiči měli na místě šest jednotek hasičů. Ti asistovali ZZS při třídění a transportu pacientů do sanitních vozů. Následně hasiči prováděli transport těl obětí útoku do speciálního mobilního kontejneru pro uchování těl, tzv. mobilní márnice.

TISKOVÁ ZPRÁVA ZZS…

Do rozsáhlého cvičení Démon 2018 se zapojilo celkem pět desítek zdravotníků Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a spolupracujících poskytovatelů přednemocniční neodkladné péče – Pragomedika, Meditrans a Asociace dobrovolných záchranářů. Za pražskou záchranku na místě zasahovaly posádky rychlé zdravotnické pomoci, lékařské posádky, inspektor a koroner. Pro událost bylo vyčleněno také předsunuté zdravotnické operační středisko. Ke Kongresovému centru Praha vyjela rovněž speciální vozidla Atego a modul pro hromadná neštěstí Golem, která slouží k ošetření vysokého počtu zraněných. Běžný provoz ZZS HMP nebyl cvičením nijak omezen.

Cvičení se přímo účastnilo přes 2000 figurantů, z čehož bylo, v rámci scénáře po teroristickém útoku, přes šest desítek zraněných a mrtvých. Maskéři pražské záchranky věrně ztvárnili zranění figurantů, aby co nejvíce simulovala reálnou situaci. Pro některá fatální poranění použili také figuríny, se kterými se natáčejí filmové scény.

Do hodiny posádky záchranné služby ošetřily všechny figuranty a do 100 minut byl poslední figurant transportován do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kam posádky převezly dvě desítky „pacientů“.

Podobná cvičení přispívají vedle kontinuální analytické a plánovací činnosti k tomu, že ZZS HMP neustále udržuje svou krizovou připravenost na vysoké úrovni. Posádky zdravotnické záchranné služby mají takový výcvik a prostředky, aby byly akceschopné i během takto specifických událostí, kdy je nutné roztřídit, ošetřit a transportovat do zdravotnických zařízený vysoký počet pacientů. Zásadní je rovněž propracovaná koordinace s ostatními složkami IZS,“ říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

FOTOGALERIE ZE CVIČENÍ… 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “OBRAZEM: Pražští policisté, hasiči i záchranáři se zúčastnili megacvičení DÉMON 2018

Napsat komentář