Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

Policisté varují před výhrůžnými podvodnými e-maily! Podezřelé e-maily neotvírejte a rovnou vymažte

ČESKÁ REPUBLIKA – V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích. Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin (v této konkrétní vlně). 

Odesílatelé těchto e-mailů ve skutečnosti žádnými daty nedisponují. Doufají však, že adresát tomuto tvrzení uvěří a požadovanou částku uhradí.

Policie ČR, jež tyto případy registruje, v důsledku další masivní vlny varuje všechny uživatele elektronické pošty, aby podezřelé e-maily neotvírali (smazali je, či označili jako spam), na uvedené, ani podobné e-maily nereagovali, a nic neplatili. Pokud již došlo k zaplacení, neprodleně věc nahlaste Policii ČR.

Autor: plk. Mgr. Jaroslav Ibehej

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Policisté varují před výhrůžnými podvodnými e-maily! Podezřelé e-maily neotvírejte a rovnou vymažte

  1. Pingback: Douceur Beauty

Napsat komentář