Auto-Moto Cestování Doprava Krimi Moravskoslezský Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Moravskoslezští policisté se zaměřili na nepozorné řidiče i pomocí speciálního monokulárního dalekohledu

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Jako jedna z nejčastěji uváděných příčin dopravních nehod, je nevěnování se plně řízení, z tohoto důvodu se Moravskoslezští dopravní policisté zaměřili zejména na kontrolu dodržování zákazu používání telefonního přístroje za jízdy v ruce, nesprávný způsob jízdy, sledování situace v silničním provozu apod. Při silničních kontrolách byl policisty využíván mimo jiné i monokulární dalekohled, který má dohled až 800 m a je vybaven digitálním fotoaparátem s možností videozáznamu.

Policisté se při kontrolách taktéž zaměřili na kontrolu povinnosti používání bezpečnostních pásů u řidičů a cestujících v autobusech, dále zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů a na dodržování povinností, které vyplývají ze zákonných předpisů, souvisejících se silničním provozem.

Do akce se v průběhu uplynulého týdne zapojilo téměř 900 policistů, a to nejen ze služby dopravní, ale také z pořádkové policie.

Celkové výsledky dopravně bezpečnostní akce

Nejčastěji páchaným přestupkem v období dopravně bezpečnostní akce, bylo nedodržení zákonem stanovené rychlosti (156), následovalo užití vozidla s nevyhovujícím technickým stavem (130) a nepoužití bezpečnostních pásů (112).

Během trvání akce policisté zjistili 6 řidičů, kteří sedli za volant po požití omamných látek a dalších 23 po požití alkoholu, přičemž 5 z nich nadýchalo hodnoty přesahující 1 promile alkoholu v krvi, policisté s nimi zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policisté v uvedeném období zkontrolovali 6 015 vozidel a zjistili 874 přestupků, které buď na místě vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši převyšující 355 tisíc korun) a 48 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Autor: por. Mgr. Petr Směták

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Moravskoslezští policisté se zaměřili na nepozorné řidiče i pomocí speciálního monokulárního dalekohledu

  1. Pingback: sistem filtrare

Napsat komentář