Kultura Pomáháme Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Členka představenstva Krajské zdravotní ocenila držitele Zlatého kříže za bezpříspěvkové darování krve

ÚSTECKÝ KRAJ – Téměř čtyřicet bezpříspěvkových dárců krve ocenila členka představenstva Krajské zdravotní, a. s., Jitka Hanousková spolu se zástupci Ústeckého kraje a oblastního spolku Českého červeného kříže v Teplicích. Slavnostní akce, při které získali dárci Zlaté kříže 2. třídy za 120 a více odběrů, proběhla v sobotu 20. října 2018 na Benediktu v Mostě.

„Krajská zdravotní má dvě transfuzní oddělení. V ústecké Masarykově nemocnici a chomutovské nemocnici. V nemocnicích v Teplicích a Mostě jsou pouze odběrové prostory, které jsou detašovanými zdravotnickými pracovišti těchto transfuzních oddělení. V děčínské nemocnici se provádějí odběry krve v samostatném odběrovém středisku, odebranou krev a plazmu zpracovává ústecké transfuzní oddělení.  Transfuzní oddělení jak v ústecké Masarykově nemocnici, tak v chomutovské nemocnici jsou plnohodnotnými zdravotnickými pracovišti na stejné úrovni. Na každém z těchto oddělení disponují šesti odběrovými křesly. Ústecké transfuzní oddělení eviduje téměř 7200 dárců krve a krevních složek. Jedná se o dárce z okresů Ústí nad Labem, Teplice a Litoměřice.  V chomutovské nemocnici evidují 6300 dárců krve a krevních destiček. Zde se jedná o dárce z okresů Most a Chomutov,“ uvedla v úvodu Jitka Hanousková.

„Všem vám rozhodně patří velké poděkování a ocenění. Já osobně jsem v mládí dosáhla na Janského bronzovou plaketu, na kterou jsem velmi pyšná, a o to víc obdivuji vás, kteří jste dosáhli tak úctyhodného čísla v počtu odběrů,“ poděkovala dárcům Jitka Hanousková.

Oceněným s největším počtem bezpříspěvkových odběrů krve (141) byl Stanislav Zemek z Jirkova. „Pravidelně docházím na chomutovské transfuzní oddělení, které spadá pod Krajskou zdravotní. Darovat krev jsem začal ještě před vojnou. Tehdy jako člen Socialistického svazu mládeže jsem zareagoval spolu s kamarády na výzvu, že se hledají noví dárci krve,“ řekl Stanislav Zemek.

Zlatý kříž 2. třídy si odnesl z Benediktu také Kamil Kováč, sanitář Oddělení centrálních operačních sálů Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Most, o. z., který má na svém kontě 138 bezpříspěvkových odběrů. „Krev jsem začal darovat zhruba před dvaceti lety. Tehdy manželka projevila zájem stát se dárkyní krve. Ona omdlela, já se stal bezpříspěvkovým dárcem krve a zůstalo mi to. Jako zdravotník každý den vidím, jak je krev potřebná,“ doplnil Kamil Kováč.

Zdroj: Krajská zdravotní 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář