Finance Kultura Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Zdravotníci ústeckého Komplexního cerebrovaskulárního centra podpořili charitativní běh

ÚSTECKÝ KRAJ – U příležitosti Světového dne mrtvice, který připadá na 29. října, a k desetiletému výročí léčby ischemické cévní mozkové příhody mechanickou embolektomií v Komplexním cerebrovaskulárním centru Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., proběhl 23. října v Centrálním parku na Severní Terase „Charitativní běh proti mozkové mrtvici“.  Do závodu se registrovalo celkem 132 běžců, kterým se na osvětu o onemocnění cévní mozkovou příhodou podařilo nashromáždit rovných 17 tisíc Kč.

„Smyslem akce bylo upozornit širokou veřejnost, že v rámci ischemické cévní mozkové příhody sousloví Čas je mozek platí doslova. Každou minutu umírá několik milionů mozkových buněk a to bez možnosti jejich náhrady. I přes nepřízeň počasí se akce zúčastnilo přes 130 běžců, což mě velmi mile překvapilo. Zúčastnily se celé rodiny a dokonce i výrazný počet těch nejmenších dětí v kočárcích. Zaznamenal jsem pozitivní ohlasy, a myslím si, že by tento běh slušel našemu centru coby každoroční akce,“ uvedl MUDr. Ing. David Černík, MBA, vedoucí lékař Komplexního cerebrovaskulárního centra Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

„Mrtvici nejčastěji způsobuje krevní sraženina, která uzavře některou z mozkových cév. Mozku se tak nedostává kyslík a buňky už po prvních minutách postupně odumírají. Nutné je proto zavolat rychlou záchrannou službu včas a zbytečně příznaky nepodcenit,“ doplnil MUDr. Filip Cihlář, Ph.D., přednosta Radiologické kliniky Fakulty zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Ke třem základním příznakům cévní mozkové příhody patří pokles koutku, ochrnutí končetin a porucha řeči. Tísňová linka první pomoci má telefonní číslo 155.

Podpořit běžce a zúčastnit se charitativního běhu přišly na trať dlouhou zhruba 3 kilometry i desítky zdravotníků z ústecké Masarykovy nemocnice. V kategorii žen se na krásném třetím místě umístila MUDr. Kateřina Vítová z rehabilitačního oddělení. „Byl to můj první závod. Běh patří mezi mé oblíbené činnosti, kdy se mu aktivně věnuji ve svém volném čase,“ řekla lékařka, která trať zdolala v čase 00:12:26,4.

Komplexní cerebrovaskulární centrum Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., je jedním ze 13 center v České republice poskytujících nejvýše specializovanou péči u pacientů s cévním onemocněním mozku, a to jak v oblasti primární, tak v oblasti sekundárně preventivní. Provoz centra zajišťuje velmi dobře fungující spolupráce neurologického oddělení, radiologické kliniky, neurochirurgické kliniky, kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, rehabilitačního oddělení a v neposlední řadě Emergency. Ústecké Komplexní cerebrovaskulární centrum v rámci celé České republiky patří dlouhodobě mezi tři nejvýkonnější. Zdravotnické pracoviště zajišťuje na poli cerebrovaskulární problematiky plnou škálu intervenčních i operačních postupů.

„Charitativní běh proti mozkové mrtvici“ uspořádala Česká společnost intervenční radiologie, Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP a Nadační fond Čas je mozek.

Zdroj: Krajská zdravotní

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář