Kultura Složky IZS Sport Technika Tipy na výlet Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Střelecký ostrov v Litoměřicích dnes hostí Den záchranářů Ústeckého kraje

LITOMĚŘICE – Opět po roce se můžete setkat s profesionálními hasiči, policisty a záchranáři v akci, a to v rámci letošního XI. Dne záchranářů Ústeckého kraje. Přijďte tedy již dnes na Střelecký ostrov do Litoměřic.

Čekat na vás bude i letos série dynamických ukázek a chybět nebude ani bohatý doprovodný program pro děti. Vstup je zdarma.

Od 10 do 17 hodin se tak můžete na jednom místě a na vlastní oči podívat, jak vypadá opravdový zásah všech složek krajského integrovaného záchranného systému (IZS), také se dozvědět něco o pravidlech bezpečnosti na komunikacích, jak se má správně poskytovat první pomoc, nebo si prohlédnout vozidla a techniku, se kterou záchranáři pracují každý den.

Zaručeně nejlákavějším bodem programu Dne záchranářů Ústeckého kraje budou ukázky připravené členy IZS, včetně té nejzajímavější – zásahu na řece za pomoci vrtulníku. Pořadateli akce jsou Ústecký kraj ve spolupráci s městem Litoměřice. Letošní ročník akce bude zahrnut do oslav 800 let od založení města Litoměřice. Generálním partnerem akce je společnost NET4GAS.

Vstup na akci je i letos zdarma. Srdečně zváni jsou jednotlivci i celé rodiny.

PODROBNÝ PROGRAM AKCE…

V sobotu 15. června 2019 proběhne na Střeleckém ostrově v Litoměřicích v rámci XI. Dne záchranářů Ústeckého kraje nábor nových dárců kostní dřeně. Dobrovolníci se mohou zapsat od 10:00 do 16:00 hodin u stanoviště Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

K registraci se mohou přihlásit zdraví lidé ve věku od 18 do 35 let s váhou vyšší než 50 kg a platností pojištění na území ČR. Při náboru se provádí stěr z ústní sliznice. Není tedy nutné absolvovat odběr krve. Dárci vstupují do registru zcela dobrovolně, na základě svobodné vůle a po podpisu plně informovaného souhlasu a vyplnění vstupního formuláře. Pro zápis je potřeba kartička zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.

V ČR onemocní každoročně stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity. Transplantaci kostní dřeně absolvuje v naší zemi několik set pacientů. Z toho  75 % dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se „jeho“ dárce kostní dřeně nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! Nedarujete „jen“ kostní dřeň, ale i život. Staňte se součástí něčeho, co má rozhodně smysl. Více informací nahttp://www.kostnidren.cz/

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář