Auto-Moto Doprava Finance Politika Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Krajská zdravotní představila nové sanitní vozy a závorový systém v chomutovské nemocnici

CHOMUTOV – Deset nových sanitních aut Fiat Ducato se zástavbou pro převoz zraněných a nemocných osob přibylo do vozového parku Zdravotnické dopravní služby Krajské zdravotní, a. s. Vedení největšího poskytovatele zdravotní péče v Ústeckém kraji tak nadále pokračuje v započaté obměně vozového parku. Nové sanitní vozy nabízí pacientům lepší komfort při cestování, jako je například větší prostor, nižší hlučnost auta nebo lepší teplotní pohodlí (klimatizace, vytápění).

 „S obnovou vozového parku jsme začali v červnu roku 2016. Od té doby je to již čtvrtá prezentace nových sanitních aut, kdy se nám podařilo vyměnit celkem 39 vozidel, 37 Fiatů Ducato a dva VolkswagenyTransporter se zástavbou upravenou pro přepravu nedonošených, patologických novorozenců. Měsíčně najedou řidiči Zdravotnické dopravní služby Krajské zdravotní se sanitními vozidly při přepravě pacientů v průměru 2 800 kilometrů, což znamená 33 600 za rok. Představenstvo společnosti se dlouhodobě věnuje investicím v našich pěti nemocnicích. Máme nastavený program modernizace jednotlivých zdravotnických pracovišť, chceme docílit i toho, že pravidelně po šesti letech budou procházet obnovou i sanitní vozy, abychom plynule navázali na modernizaci vozového parku z roku 2016,“ uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala poděkoval současnému představenstvu společnosti pod vedením Ing. Jiřího Nováka za rozvoj zdravotnických pracovišť ve všech pěti nemocnicích a přitom nezapomíná na investice, kterými je obnova sanitních vozidel nebo parkovacího systému, který právě v chomutovské nemocnici prošel modernizací. „Důvodem obměny byl technický stav stávajícího závorového systému, kdy jeho časté poruchy a nedostatek náhradních dílů a servisních společností způsobovaly výpadky provozu tohoto systému a neplnily tak svůj ekonomický význam, zejména pak regulační prvek automobilového provozu a parkovacích ploch pro pacienty v areálu nemocnice. Celkové náklady na nový závorový systém včetně stavební připravenosti činily 2 739 806 Kč včetně DPH. Investici financovala Krajská zdravotní z vlastních zdrojů. Uvedení do běžného provozu nového závorového systému plánujeme od prvního července letošního roku,“ doplnil Ing. Petr Fiala.

Slavnostního představení deseti nových sanitních vozidel Fiat Ducato se za vedení Krajské zdravotní, a. s., spolu s předsedou představenstva Ing. Jiřím Novákem a generálním ředitelem Ing. Petrem Fialou, zúčastnil náměstek pro řízení zdravotní péče MUDr. Aleš Chodacki, zástupci dodavatele – Ing. Jiří Poběrežský, obchodní ředitel společnosti PROFI AUTO CZ a Karel Rieger, ředitel společnosti SICAR provádějící přestavby sanitních vozidel.

Celková cena deseti nových sanitek Fiat Ducato vzešlá z veřejné soutěže činí 11 355 050 Kč včetně DPH, kdy jeden vůz stál 1 135 505 Kč. V ceně je rovněž zahrnuta zdravotnická výbava, jako jsou například nosítka Medirol, infarktové křeslo Medirol Clubman, 3 sedačky s tříbodovým bezpečnostním pásem a další vybavení v souladu s vyhláškou MZ 296/2012 Sb. Nové sanitky Fiat Ducato se zástavbou pro převoz nemocných se od současných liší tím, že mohou převézt až pět osob najednou. Větší počet sedadel je výhodou pro doprovod, kdy úhrada za převoz od pojišťoven je pouze pro čtyři přepravované pacienty v jednom sanitním vozidle.

FOTOGALERIE…

Zdroj: Krajská zdravotní
Foto: Petr Sochůrek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář