Kultura Politika Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Na severu mohou slavit. Lipová na Děčínsku se stala Vesnicí roku Ústeckého kraje 2019

DĚČÍNSKO – Titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2019 putuje opět po roce na Děčínsko. Obec Lipová, která patří mezi nejsevernější obce v republice, sousedí s Německem. Po Kytlici, jež zvítězila v loňském roce, putuje ocenění do malebné obce s téměř 600 obyvateli.

Obec Lipová leží v nadmořské výšce 361 m. n. m., rozkládá se mezi vrchy a protéká jí Luční potok. První zmínka o Lipové je z poloviny 14. stol. V obci jsou významné památky, mezi které patří také kostel zasvěcen sv. Šimonovi a Judě či socha sv. Jana z Nepomuku. Největší vzácností je socha sv. Josefa naproti škole.

V obci sídlí v podstávkovém domečku na návsi Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska. V objektu se také nachází Infocentrum. Obec v nedávné době obnovila zámecký rybník včetně odbahnění a zhotovila kanalizaci s napojením na vilémovskou čističku.

Mezi kulturně sportovní život v obci patří především tradiční Lipovský jarmark a trh starých řemesel, Lipovský Dřevák, setkání rodáků, sportovní oddíl kopané a jiné kulturní aktivity. V Lipové se 15. srpna uskuteční oficiální vyhlášení soutěže Vesnice Ústeckého kraje roku 2019.

Zdroj: Ústecký kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář