Kultura Politika Praha Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Pestrobarevnou Prahu zbarvuje tento týden Fastival Prague Pride, který vrcholí v sobotu karnevalovým průvodem

PRAHA – Od pondělka v Praze probíhá letos již 8. ročník Festivalu Prague Pride, který se koná každoročně v srpnu již od roku 2011. Byl to původní důvod založení spolku Prague Pride, u jehož zrodu stáli čeští LGBT aktivisté a expati dlouhodobě žijící v Praze. Akce vrcholí v sobotu 10. srpna karnevalovým průvodem centrem metropole. Pro účastníky je i letos připravena více než stovka akcí včetně speciálních programů. V loňském roce přišlo podle organizátorů akce přes 90 000 návštěvníků.

V současné době patří Prague Pride mezi největší kulturní akce v České republice. Festival trvá týden a pravidelně představuje přes stovku kulturních i společenských, veřejných diskusí a debat, sportovních událostí i duchovních setkání. Do Prahy přiváží významné zahraniční hosty, mezi nimiž byl například LGBT aktivista Omar Sharif Jr., zpěvačka Conchita Wurst, bývalá islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttir nebo předsedkyně nizozemské policejní organizace „Pink in Blue” Ellie Lust.

Vrcholem týdne Prague Pride je sobotní průvod Prahou, jehož se účastní desítky tisíc lidí. Festival se koná pod záštitou pražských primátorů a primátorek, od roku 2015 kráčela primátorka Adriana Krnáčová v čele průvodu. V roce 2018 se do Pride Parade zapojila nizozemská poslankyně Evropského parlamentu Sophie in’t Veld. Průvodu se účastní politici a političky, členové politických stran, zaměstnanci firem, rodiče a přátelé LGBT lidí, kteří tak veřejně vyjadřují podporu rovným právům bez ohledu na sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Festival připravuje tým nadšenců, kteří mu v průběhu celého roku věnují své večery a víkendy bez nároku na honorář. V době konání festivalu se připojují další desítky až stovky dobrovolníků a dobrovolnic. V čele festivalového týmu stojí od roku 2018 Hana Kulhánková.

Více informací pak naleznete také ZDE.

Autor: redakce
Zdroj: Prague Pride Parade

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Pestrobarevnou Prahu zbarvuje tento týden Fastival Prague Pride, který vrcholí v sobotu karnevalovým průvodem

Napsat komentář