Auto-Moto HZS Krimi Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Po troskách zříceného letounu v Labi na Litoměřicku pátral i speciální sonar Kongsberg

ČESKO – Pátrání po troskách zříceného letadla, které v polovině listopadu spadlo do Labe, probíhalo v součinnosti s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. 

Dne 6. a 7. ledna 2020 byl povolán Odbor speciálních potápěčských činností a výcviku Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR společně se Zásahovou jednotkou Ústeckého kraje a Poříčního oddělení Labe k dohledání trosek letadla v řece Labi, které se zřítilo 16. listopadu 2019 po kontaktu s dráty elektrického vedení.

Pátrání probíhalo v součinnosti s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Předmětem pátrání byla zadní část letadla, jež se odlomila od zbytku stroje. K pátrání byl nasazen sonar Kongsberg Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku, který byl následně vyzdvižen policejními potápěči.

Sonar, který zde byl nasazen mimo jiné policisté využili i při záchranných a likvidačních pracích v maďarské Budapešti u mimořádné události potopení výletní lodi Hableány (Mořská panna), která se potopila dne 29. května 2019, pouhých 7 vteřin od střetu s lodí Viking Sigyn.

Autor: por. Lukáš Gráb
a kpt. Marek Čermák

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář