HZS Jihočeský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Krimi Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

RADY PRO VÁS: Rouška vs respirátor. Víte jak to správně funguje?

ČESKO – Vlna ochoty a také zodpovědnosti posledních dnů je vážně neskutečná. Roušky šijí a nosí snad úplně všichni. Heslo „tvoje rouška = naše ochrana“ se zjevně uchytilo. Člověka, který by neměl zakrytý nos a ústa, na ulici skoro nepotkáte. A to je skvělé.

Řada lidí nosí také respirátory. A tady je potřeba uvést jednu důležitou věc, kterou vidíte na přiloženém obrázku. Mnohé respirátory jsou vybavené výdechovým ventilem. Chrání toho, kdo má respirátor nasazený, ale nefiltrují vydechovaný vzduch. Pokud by byl tedy někdo nakažený, nošením respirátoru okolí nechrání. Změníte to snadno. Ventil (ta kostička na obrázku) stačí přelepit, třeba izolepou nebo kobercovou lepicí páskou.

Prostě a jednoduše: noste buď obyčejnou roušku/ústenku, nebo respirátor bez výdechového ventilku. A pokud máte respirátor s výdechovým ventilkem, tak jej zalepte.

#spolutozvladneme

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář