HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Technický ústav požární ochrany tiskne ochranné štíty a další pomůcky nejen pro záchranáře

ČESKO – Stejně jako celý Hasičský záchranný sbor ČR se i TÚPO zapojil do boje s koronavirem. Na 3D tiskárně, kterou si nedávno pořídil, tiskne pomůcky pro záchranáře. Jedná se o části obličejových štítů, které jsou následně ve sběrných střediscích zkompletovány a distribuovány do zdravotnických zařízení. 

Kromě obličejových štítů vyrobil TÚPO i pomůcky pro švadlenky a zaměstnankyně dětského rehabilitačního stacionáře v Kladně, které urychlily jejich práci při výrobě roušek.

„S hrdostí Vám můžeme oznámit, že TÚPO se aktivně zapojuje do boje s nemocí COVID-19. Jak možná víte, jednou z věcí, která našim zdravotníkům chybí, jsou i ochranné štíty. Díky nedávno pořízené 3D tiskárně, která ústavu slouží převážně při pomoci s tiskem speciálních druhů těsnění, laboratorních pomůcek, či speciálních přípravků určeným ke zkouškám, můžeme nyní pomáhat tiskem speciálních ochranných štítů, zejména pro zdravotníky, které momentálně trápí jejich vážný nedostatek.

První testovací série tištěných pomůcek byla zaměřena na švadlenky. Díky tištěným zakladačům jim můžeme usnadnit a urychlit jejich práci při výrobě roušek. Druhá várka byla věnována dětskému rehabilitačnímu stacionáři Kladno, který se zabývá prací s postiženými dětmi. Zde zaměstnankyně již několik dní usilovně šijí roušky pro všechny potřebné.

FOTOGALERIE…

Další daleko důležitější série tisku je zaměřena právě na již zmiňované pomůcky pro záchranáře, kde je riziko nákazy mnohonásobně vyšší. Každý den tiskárna produkuje zhruba desítku kusů částí obličejových štítů. Ty jsou následně odvezeny do sběrných středisek, kde jsou díly řádně vydesinfikovány, zkompletovány, sterilně zabaleny a distribuovány na ta nejpotřebnější zdravotnické zařízení.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat našemu kolegovi Lukáš Kotrc, který se aktivně zapojil do boje s nemocí COVID-19 a jsme rádi, že alespoň touto pomocí můžeme momentálně usnadnit práci mnoha lidem a hlavně snížit riziko nakažení.“

Zdroj: Technický ústav požární ochrany

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář