Kultura Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

SMUTNÁ ZPRÁVA Z MOSTU: Zemřela mostecká taneční ikona Karel Sarközi

MOST – V sobotu 4. července zemřel náhle ve spánku 53letý mostecký choreograf Karel Sarközi. Patřil k nejvýraznějším osobnostem v taneční oblasti 80. až 90. let.

Začínal v DDM v Mostě, postupně tu vybudoval obrovskou základnu talentů. Organizoval taneční tábory a díky němu vznikly skupiny STYL, PŘEDSTYL a STYLÁČEK. Díky jeho nadšení k tanci se rodina tanečníků a talentů rozrůstala nejen u nás, ale i za hranicemi. Spolupracoval na výuce jazz-tance a to se světoznámým tanečníkem a choreografem Frankem Towenem, studoval u něj techniku stepu například Jiří Korn s Helenou Vondráčkovou. V 80.letech působil v Krušnohorském divadle v Teplicích jako člen baletního souboru. Mezi jeho nejznámější choreografie patří TANEC S KLOBOUKY – na jevišti Městského divadla Most tančilo více než sto dětí se zlatými klobouky na píseň NEW YORK NEW YORK.

Karel Sarközi – to jsou také desítky tanečních představení a koncertů, hosté jako Lucka Vondráčková, Michal David, Leoš Mareš, Josef Laufer, několikrát vyprodaná mostecká Sportovní hala, ale také neustálé hledání talentů.

Karel Sarközi – to nebyl jen tanec, ale také cestování, proto několik posledních let díky své cestovní kanceláři pořádal zájezdy a dovolené nejen pro rodiny s dětmi.
Karel Sarközi miloval svého psa, jeviště a také humor.

A nyní něco málo osobního – měl jsem tu čest s Karlem na mnoha akcích spolupracovat. Na každé akci byla vždy uvolněná přátelská atmosféra, věděl vždy přesně jak akce má vypadat a jaký bude výsledek. Nebál se experimentovat a riskovat – jeho nápady byly vždy přínosem pro kulturní akce.

Karle, sice jsem Ti nestihl osobně za vše poděkovat, pevně věřím, že si ten pomyslný DÍK a vzpomínku bereš TAM NAHORU.

Autor: Vlasta Vébr / TVoje pauza
Pavel Kavický

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “SMUTNÁ ZPRÁVA Z MOSTU: Zemřela mostecká taneční ikona Karel Sarközi

Napsat komentář