Dobrovolnictví Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Nezaradené Olomoucký Pardubický Pátrání Plzeňský Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

ZAUJALO NÁS: Dobrovolní záchranáři Czech SAR Team se stali ostatní složkou IZS

ČESKO – Dobrovolní záchranáři z organizace Czech SAR Teamu z.s. pomáhají 365 dní v roce při pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách. Dne 30.4.2021 se stali ostatní složkou IZS podle § 4 odst. 2 zákona 239/2000 Sb. – zákon o integrovaném záchranném systému.

Czech SAR Team je ostatní složkou IZS podle § 4 odst. 2 zákona 239/2000 Sb. – zákon o integrovaném záchranném systému. Hlavní činností teamu je pátrání po osobách, ať už pohřešovaných, nebo ztracených na území celé České republiky za pomocí čtyřkolek a další techniky, kterou májí k dispozici. Spolek dále také podporuje hlavní složky integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech typu povodní, lesních požárů a dalších. Díky technice jsou schopni transportovat osoby v ohrožení (zraněné a život ohrožující stavy) z těžko přístupného terénu a zkrátit tak čas, za který si osobu převezme záchranná služba, která ji poté dále převeze do nemocnice nebo na jiné určené zdravotnické pracoviště. V případě potřeby jsou záchranáři proškoleni v poskytování neodkladné první pomoci přímo na místě nálezu hledané osoby.

Mají také vycvičený URBAN Team, který se specializuje na pátráni ve městech a zástavbách.

V současné době, májí také možnost povolat psovody se speciálně cvičenými psy pro nalezení osoby v pátrání. Výjezd týmu k události je do 60 minut od nahlášení, pokud již není tým u jiného zásahu. Dále mají v týmu školené zdravotníky a záchranáře kteří jsou schopni poskytovat zdravotnický dozor a také pořádat kurzy první pomoci. Dále je možné zajistit, aby se pátrání zúčastnil z řad teamu i soukromý detektiv s letitou praxí. Povolat Czech SAR team může ať už jakákoliv hlavní složka IZS – policie ČR, hasiči… , tak i příbuzní hledané osoby. 

Nově také úzce spolupracují s několika piloty, paraglidisty a letištěm Břeclav.

Zdroj : Czech SAR Team

Tomáš Borl
Fotoreportér tomas.borl@jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Dobrovolní záchranáři Czech SAR Team se stali ostatní složkou IZS

Napsat komentář