Krimi Policie Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Brífink vedení krajské policie k okolnostem policejního zákroku na zfetovaného Roma v Teplicích

TEPLICE / ÚTÍ NAD LABEM – Vedení krajské policie stojí za policisty, kteří zasáhli proti zdrogovanému muži v Teplicích. Ten následně v přivolané sanitě zemřel na selhání srdce! Na dnešním brífinku Krajského ředitelství PČR Ústeckého kraje k okolnostem zákroku policie v Teplicích vyplynulo, že donucovací prostředky, které policisté použili při zákroku proti Romovi zcela odpovídaly intenzitě mužova útoku…

Pitva zdrogovaného Roma z Teplic neodhalila známky poranění orgánů ani dušení. Smrt nesouvisela s policejním zákrokem. Na brífinku před okamžikem vystoupil ředitel krajského ředitelství plk. Jaromír Kníže, náměstek krajského ředitele pro SKPV plk. Zbyněk Dvořák a krajský státní zástupce Mgr. Radim Kadlček.

Policisté navíc žádají veřejnost a především očité svědky incidentu, aby jim poskytli záznamy, které by mohly přispět k objasnění celého incidentu v Teplicích.

Generální inspekce bezpečnostních sborů si od Policie ČR vyžádala veškeré podklady týkající se služebního zákroku policistů v Teplicích, a to včetně obrazových materiálů a předběžného výsledku nařízené soudní pitvy. Po vyhodnocení shromážděných materiálů policejní orgán GIBS konstatuje, že momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin, není tedy ve věci věcně příslušný, a proto nebude zahajovat úkony trestního řízení.

„Nicméně záležitost i nadále budeme sledovat z veřejně dostupných zdrojů a také se budeme průběžně seznamovat s novými policejními materiály,“ dodala mluvčí GIBS kpt. Ivana Nguyenová.

Soudní pitvou zemřelého byla vyloučena souvislost se zákrokem, který předcházel zadržení podezřelého. Podle předběžné pitevní zprávy bylo u muže zjištěno podezření z ovlivnění cizorodou látkou amfetaminové řady a při pitvě byly zjištěny chorobné změny věnčitých tepen srdce.

V sobotu před 15. hodinou byli policisté na základě telefonického oznámení vysláni do ulice Dubská, kde se vzájemně měli napadat dva muži, kteří zároveň poškozovali cizí auta. Po příjezdu hlídky na místo našli policisté v ulici U Hřiště na zemi ležet muže bez trička, který měl zjevná zranění. Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal.

Policisté museli proti agresivnímu muži použít donucovací prostředky a přivolali mu sanitku. Muž byl předán do péče záchranářů, v sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Lékař konstatoval jako předběžnou příčinu úmrtí předávkování drogami, k objasnění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Další okolnosti celého případu nyní prověřují kriminalisté a pracovníci odboru vnitřní kontroly.

Autor: Honza Vraný
Zdroj: Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář